OROSZVILAG.HU


Feloszlatták a moldáv parlamentet

  |  2010-09-30 13:20:54  |  
Gyóni Gábor

Feloszlatták a moldáv parlamentet

Román- és oroszbarát erők küzdelme

Feloszlatták a moldáv parlamentet

Mihai Ghimpu moldáv ideiglenes elnök feloszlatta az ország parlamentjét. A döntés azt követően született, hogy kudarcba fulladt az államfő közvetlen megválasztására vonatkozó népszavazási kezdeményezés, a törvényhozás pedig a politikai megosztottság miatt nem tud elnököt választani.

Az új választásokra november 28-án fog sor kerülni, az indulók közül hat párt rendelkezik számottevő támogatottsággal, úgy mint:

-         Demokrata Párt

-         Kommunista Párt

-         Liberális-Demokrata Párt

-         Humanista Párt

-         Mi Moldovánk szövetség

-         Liberális Párt

 

A kommunisták még mindig a legnépszerűbbek közé tartoznak Moldovában, előreláthatólag 40 helyet szerezhetnek meg a 101 fős moldáv parlamentben. Igen népszerű még a centrista Demokrata Párt is, amely akár meg is előzheti a kommunistákat. Erre utal, hogy a Demokrata Párt vezetője, Marian Lupu – megelőzve a kommunista Vlagyimir Voronyint - immár a legnépszerűbb moldáv politikus.

Dumitru Djakov, a Demokrata Párt tiszteletbeli elnöke elmondta, pártja biztosan nem fog koalíciót kötni sem a kommunistákkal, sem a liberálisokkal. A legfőbb cél a jelenleg súlyosan megosztott ország egyesítése: ma Moldova egyik fele románellenes, másik fele oroszellenes; egyik fele antikommunista, másik fele antinacionalista.

Miközben ilyen nagy a megosztottság a társadalomban, a pártok programja első látásra nem sokban különbözik egymástól. Egy kivétellel mindenki az európai integrációt tekinti a legfontosabb feladatnak, ugyanakkor a jó kapcsolatok fenntartását szorgalmazza Oroszországgal, Ukrajnával, Romániával.

Az egyetlen, retorikájában is nyíltan oroszbarát erő a Humanista Párt, amely az orosz kapcsolatok erősítését prioritásként kezeli. A humanisták azt javasolják: Moldova is lépjen be a belorusz-orosz-kazah Vámszövetségbe, és az orosz nyilvánítsák második hivatalos nyelvvé az országban. Ez a program nem is kis népszerűséggel rendelkezik, hiszen a Gagauz Autonómia már támogatásáról biztosította Valerij Pasata humanistáit. Az orosz államnyelvvé nyilvánítása ügyében egyébként szintén aktivizálódott a Gagauz Autonómia (ahol az orosz az egyik hivatalos nyelv): az autonóm terület fővárosának, Komratnak a polgármestere, Nyikolaj Dudolgo országos aláírásgyűjtést és referendumot kezdeményezett ebben a kérdésben (amit a moldovaiak 54 %-a támogatna is).

Ami a mostani nyugatbarát (románbarát) koalíciót illeti, Mihai Ghimpu figyelmeztetett: ha nem ez a szövetség kerül hatalomra a választások után, akkor megszűnik majd Moldova nyugati pénzügyi támogatása.

 

(ng.ru)

Cimkék: Moldova, Mihai Ghimpu
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat