OROSZVILAG.HU


Ukrajna ismét prezidenicális köztársaság

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-10-02 13:03:52  |  
Gyóni Gábor

Ukrajna ismét prezidenicális köztársaság

Kikövezve az út egy diktátor előtt? 

 Ukrajna ismét prezidenicális köztársaság

 

Elégedett lehet Viktor Juscsenko ukrán exelnök. Az a politikai reform valósult meg végül Ukrajnában, amit ő is akart – bár e reform végrehajtója végül politikai ellenfele, Viktor Janukovics jelenlegi elnök lett.

Ukrajnában módosításra került a „narancsos forradalom” napjaiban elfogadott, az elnöki hatalmat korlátozó alkotmány, visszaállítva a prezidenciális berendezkedést az országban. Ukrajnában lényegében az 1996-os alaptörvény lépett életbe ismét.

Az alkormányreform következtében az elnöki hatalom jelentősen megerősödik. A miniszterek mostantól nem a parlamentnek, hanem az elnöknek felelősek, az államfőnek joga van bármikor felmenteni a miniszterelnököt.

A reform eredményeképpen megszűnik az elnök és a kormány parlamenttől való függése, noha a Rada továbbra is szavazni fog az elnök által kijelölt új kormányfő személyéről, és menesztheti a kabinetet is (226 szavazat esetén). Viszont a jövőben az elnök a képviselők beleegyezése nélkül nevezhet majd ki minisztereket, és ez azt is jelenti, hogy „megszabadulhat” jelenlegi kényszerszövetségeseitől, a Litván pártja és a kommunisták által delegált miniszterektől. A parlament befolyása jelentősen csökken, ami a kormánykoalíció kisebb pártjai számára zsarolási potenciáljuk visszaszorulását eredményezi.

Az elnöki hatalom megerősödése nyomán a 2012-es parlamenti választás is veszít jelentőségéből, hiszen a képviselőktől egyre kevesebb függ. Arra szinte alig van esély, hogy az egymással is hadakozó ukrán ellenzék valamilyen csoda folytán egyesüljön és többséget szerezzen a Radában. Ilyetén módon tehát csak a 2015-ös elnökválasztás lesz döntő jelentőségű Ukrajna szempontjából (igaz, azt nem lehet kizárni, hogy ha 2013-2014-ben rosszul állna Janukovics szénája, abban az esetben ismét módosítanák az alkotmányt, megint csökkentve az elnöki jogköröket...).

A mostani reformot támogatja a Régiók Pártja, de mellette nyilatkozott Viktor Juscsenko is. A volt ukrán elnök szerint a 2004-es alkotmányreform, az elnök és a kormány (parlament) ellentéte gúzsba kötötte a kormányzást, ami végül mély szociális és gazdasági válsághoz vezetett az országban.

Julia Timosenko volt miniszterelnök, a jelenlegi ellenzék vezére ukrán GKCSP-nek nevezte az alkotmányreformot (azaz az 1991-es moszkvai „puccs” szervezetéhez, a Rendkívüli Helyzetek Államtanácsához – GKCSP – hasonlítva azt). Timosenko szerint a változtatások visszatérést jelentenek az önkényuralmi rendszerekhez, előkészítve a terepet egy diktátor megjelenéséhez.

 

(segodnya.ua)

 

 

Cimkék: Ukrajna, ukrán alkotmány
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat