OROSZVILAG.HU


Üzenet Medvegyevtől Lukasenkónak

  |  2010-10-04 12:24:04  |  
Gyóni Gábor

Üzenet Medvegyevtől Lukasenkónak

Jobban tenné, ha az emberek eltűnésével foglalkozna

Üzenet Medvegyevtől Lukasenkónak

Most már közvetlenül az elnökök szintjén zajlik tovább a belorusz – orosz információs háború. A minap Alekszandr Lukasenko belorusz elnök tett megjegyzést arról, hogy rossz viszonyban van az orosz „tandem” tagjaival, amire Dmitrij Medvegyev rendkívül kemény hangú válaszüzenetben reagált.

Az orosz elnök videóblog üzenetben fogalmazta meg gondolatait egy lesötétített dolgozószobában, zakóban, nyakkendő nélkül kamera elé állva. Medvegyev hasonlóan kemény üzenetet utoljára tavaly nyáron fogalmazott meg, akkor Viktor Juscsenko ukrán elnökkel szemben. Annak következményeképpen visszahívták a kijevi orosz nagykövetet.

Medvegyev a videóüzenetben a belorusz és az orosz nép közös történelmi múltjára, közös fájdalmaira és sikereire emlékeztetett, Belaruszt Oroszország legközelebbi partnerének nevezte. Az orosz államfő utalt rá: Moszkva a Szovjetunió felbomlása óta támogatja Minszket, s csak ebben az évben a kedvezményes olajáraknak köszönhetően a Belarusznak nyújtott támogatás mértéke eléri a 2 milliárd dollárt.

Ezért is meglepő, hogy az utóbbi időszakban a belorusz vezetés oroszellenes retorikát alkalmaz, többek között azt állítva, hogy Oroszország nem nyújt támogatást Minszknek. Medvegyev szerint a belorusz vezetés mindig is arra törekedett, hogy külső ellenséget kreáljon magának, csakhogy míg korábban ebben a szerepben az Egyesült Államokat, Európát, általában a Nyugatot tüntette fel, újabban Oroszország lett kiválasztva első számú ellenségnek. Az orosz elnök elmondta: Lukasenko, felrúgva minden diplomáciai protokollt, első kétoldalú tárgyalásukon elődeit kritizálta; s nem ismerte el Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, bár korábban erre ígéretet tett. Lukasenkóék retorikájukban az orosz vezetést bírálják. Medvegyev szerint Lukasenko jobban tenné, ha országa belső problémáival foglalkozna, többek között azon esetek nyomozásával, amikor emberek tűntek el. 

 

https://www.eurazsia.hu/wp-admin/post.php?post=494&action=edit

 

 

Cimkék:
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat