OROSZVILAG.HU


Menekülnek Lettországból az orvosok

  |  2010-10-08 10:30:42  |  
Gyóni Gábor

Menekülnek Lettországból az orvosok

Teremnek a megszorító politika férges gyümölcsei

Menekülnek Lettországból az orvosok

Szociális katasztrófához vezethet Lettországban az orvosok és az ápolószemélyzet nagymérvű elvándorlása. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve öt év múlva nem marad fiatal és középkorú orvos a balti országban, csak a legidősebb generáció képviselői, de ők sem lesznek elegen. Az ok az egészségügy alulfinanszírozottsága.

Jevgenyij Kalejs, a Lett Kórházszövetség vezetője szerint Angliában egy orvos óránként legalább 50 fontot keres, míg Lettországban mindössze 2-3 latot. Az orvos elmondása szerint havonta mintegy 150 lett orvos hagyja el az országot a jól fizető nyugati munka reményében.

A problémát, az orvosok és ápolók elvándorlását csak állami segítségnyújtással lehetne megakadályozni, azonban az elmúlt években folytatott, megszorításokra épülő, a szociális szférában forráskivonásokat végrehajtó neoliberális gazdaságpolitika csak rontott a helyzeten. Az utóbbi két évben, a válság következtében például 30 %-al csökkentették a lett egészségügy finanszírozását, ami katasztrofális következményekkel járt.

Kalejs szerint néhány éven belül vészhelyzet alakulhat ki, s már most van olyan kórház Lettországban, ahol a legfiatalabb munkatárs 45 éves…

 

(telegraf.lv)

 

Cimkék: lett egészségügy, Lettország
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat