OROSZVILAG.HU


Leporolják a Juscsenko-ügy aktáit

  |  2010-10-09 10:50:46  |  
Gyóni Gábor

Leporolják a Juscsenko-ügy aktáit

Még most sem ismert az igazság a mérgezési ügyről

 Leporolják a Juscsenko-ügy aktáit

 

Ukrajnában újrakezdik Viktor Juscsenko mérgezési ügyének vizsgálatát. 2004-ben az akkor még csak elnökjelölt, ellenzéki Viktor Juscsenko arcán elváltozások voltak észlelhetők, amit akkor úgy kommunikáltak: a „demokrata” Juscsenkót az ukrán kormány (ill. a mögötte álló Moszkva) likvidálni akarja, s ezért megmérgezték.  

Renat Kuzmin, az ukrán főügyész helyettese elmondta: újrakezdik az ügy nyomozását, mintha az elmúlt 5 évben mi se történt volna. A nyomozás eddigi eredményét 321 kötetben összegezték, ezekben azonban nincs válasz a legfontosabb kérdésekre: ki, mikor, miért?

„Nem mondtuk el, hogy ki akarta megölni, miért akarták megölni, meg akarták-e ölni egyáltalán? Nem ismerjük a választ. Nem ismerjük az igazságot.” – jelentette ki Kuzmin.

Viktor Juscsenko volt elnök abban reménykedik, az ügynek nem lesz politikai színezete. A volt államfő úgy véli, az ügy folyásának nyilvánosnak kell lennie, hogy Ukrajna polgárai és a sajtó mindenről értesüljön.

Julia Timosenko volt miniszterelnök, Juscsenko egykori harcostársa, elmondása szerint, ma már nem biztos abban, hogy Juscsenkót valóban megmérgezték. Noha 2004-ben még ő is "őszintén hitte", hogy politikustársát méreggel próbálták meg eltenni láb alól, de szerinte érthetetlen, hogy 2004 után nem tudták tisztességesen kivizsgálni az esetet. "Úgy tűnik, itt valami nincs rendjén." - mondta Julia Timosenko. 

(podrobnosti.ua)

 

Cimkék: Viktor Juscsenko, Juscsenko megmérgezése
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat