OROSZVILAG.HU


Az elfoglalt Riga - a megszabadított Riga 

  |  2010-10-13 04:54:48  |  
Mezei Bálint

Az elfoglalt Riga - a megszabadított Riga 

Megemlékezés a szovjet hősi emlékműnél 

Az elfoglalt Riga - a megszabadított Riga Az elfoglalt Riga - a megszabadított Riga  

Viták a rigai szovjet hősi emlékmű körül

Ezúttal nem csak képletesen, hanem a szó valódi, fizikai értelmében is heves indulatok várhatóak szerdán, hiszen a Lett Szocialista Párt minden jel szerint megemlékezik Riga szovjet fölszabadításáról a 66. évforduló kapcsán.

A lett főváros Pardaugava nevű peremterületén (tehát nem a városközpontban!) található műalkotás azoknak a vöröskatonáknak és partizánoknak állít emléket, akik a náci megszállás ellen küzdöttek. Ellenben, ami egyeseknek ünnep, mások számára nemzeti tragédia. Sokan úgy vélik, hogy a két világháború között független balti államokat a Szovjetunió újból meghódította, így ők semmilyen értelemben nem hajlandóak felszabadulásról, csakis megszállásról beszélni.

1944. október 13-án, a Vörös Hadsereg csapatai bevették a várost, és elűzték a német alakulatokat. A szovjet erőket Ivan Csernyahovszkij (1906-1945), minden idők legfiatalabb hadseregtábornoka, frontparancsnoka vezette. A harcok során, illetve már az ostrom előtt több, mint százezer ember menekült el Rigából, köztük a város teljes német lakossága, majd’ ötvenezer lakos.  Akik maradtak megélték az 1949-kől kezdődő deportálásokat, az erőletett kollektivizálást, a beszolgáltatási kényszert, a nacionalizmus vádját és a 60-as, 70-es évek orosz betelepítéseit.

Az 1941-től 1944-ig tartó időszak azonban nem tartozik a lett történelem legszebb korszakai közé. A helyiek közül jópáran beléptek a Waffen SS állományába, mely a második világégés legsötétebb bűneit követte el, és boldogabb országokban ma is megvetéssel emlegetik a nevét.

Eduard Roschmann, a rigai gettó hírhedt parancsnoka – a „rigai mészáros” – 1943-tól vezette az ottani deportálásokat, de a szovjet csapatok közeledésének hírére nagy bátran kereket oldott, és Drezda felé vette az irányt. Békés öregségben, Asunciónban halhatott meg. Alakját többek között Frederick Forsyth világhírűvé vált regénye, „Az Odessa ügyirat” tette ismertté. Riga eleste-felszabadítása az ő és kollaboránsai által elkövetett rémtettek végét is jelentette.

A LETA hírügynökség közleménye szerint – mint azt Ugis Vidauskis, a lett főváros kommunikációs hivatalának vezetője, is megerősítette – 2010. október 13-án, 10:00 és 14:00 óra között megemlékezést tartanak az emlékműnél. Az eseményre alig 100 embert várnak a hatóságok. Az előzmények ismeretében az utóhangok sem lesznek kevésbé "kiegyensúlyozottak".

(The Baltic Course)  

 

Cimkék: Riga, szovjet hősi emlékmű, Csernyahovszkij, Vörös Hadsereg, Waffen SS, Eduard Roschmann
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat