OROSZVILAG.HU


"Kalózkapitalizmus" Észtországban?

  |  2010-12-08 17:33:54  |  
Gyóni Gábor

"Kalózkapitalizmus" Észtországban?

Rabokká süllyesztették az észteket Olev Raju professzor szerint

"Kalózkapitalizmus" Észtországban?

 

Olev Raju, a tartui egyetem professzora szerint Észtországban húsz évvel ezelőtt „kalózkapitalizmus” építése kezdődött, melynek során egy kis számú gazdag réteg kifosztja a társadalom többi részét.

A professzor szerint a válság még inkább kiemelte az észtországi rablókapitalizmus valódi természetét: miközben a társadalom széles rétegei még szegényebbekké váltak, a nagytőkések, mindenekelőtt a külföldiek, úgy mint a svéd bankok és norvég olajtársaságok jelentős profitokat kaszálnak.

Az észtek eddig sem büszkélkedhettek nyugati szintű fizetésekkel és nyugdíjakkal, most viszont valódi rabokká válnak. A magas munkanélküliség miatt az emberek most már készek éhbérért is robotolni, a nyugdíjkorhatárt pedig úgy kitolják, hogy egyre kevesebb az esély ténylegesen is megérni a nyugdíjas kort.

Az állam eközben semmit nem tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a nép kifosztását, épp ellenkezőleg, azon munkálkodik, például adócsökkentésekkel, hogy a gazdagok élete még édesebb legyen. Ami Észtországban van, az nem a 21. század Európája – véli Olev Raju, a tartui egyetem közgadászprofesszora.

 

(dzed.ee)

 

Cimkék: Olev Raju
Országok: Észtország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat