OROSZVILAG.HU


Posztszovjet csúcs Moszkvában

  |  2010-12-10 10:40:05  |  
Gyóni Gábor

Posztszovjet csúcs Moszkvában

2012-től megalakul az Egységes Gazdasági Övezet

Posztszovjet csúcs Moszkvában

 

Moszkvában kerül sor a posztszovjet államokat tömörítő szerveződések, a Független Államok Közössége, a Kollektív Biztonsági Szerződés (ODKB), az orosz-kazah-belorusz Vámszövetség delegátusainak találkozójára.

A találkozó legnagyobb eredményének az ígérkezik, hogy a Vámszövetség tagállamainak sikerült megállapodni a régóta dédelgetett Egységes Gazdasági Övezet (JEP) megalakításáról.

Az ODKB katonai szövetségnek (Oroszország, Belarusz, Örményország, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán) a nyári kirgizisztáni események árnyékában még a léte is megkérdőjeleződött. Ekkor ugyanis világossá vált, hogy az ODKB nem képes reagálni arra, ha valamely tagállamában alakul ki válsághelyzet: miután vérbe borult Dél-Kirgizisztán, Biskek kérte az ODKB beavatkozását, de végül nem történt semmi, ami a szervezet létjogosultságával kapcsolatban is kérdéseket vetett föl. Mivel egyik állam sem küldené harca szívesen saját katonáit egy másik ország védelmére, a kollektív védelem helyett a legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy az ODKB egy közös gyorsreagálású alakulatot állít majd föl, amely bevethető lesz a válságzónákban.

Ami a Vámszövetséget illeti, ez papíron létezik, de a valóságban nem működik, elsősorban Minszk és Moszkva vitája miatt. További probléma, hogy szeretne belépni a Vámszövetségbe a posztszovjet térség két legszegényebb állama, Kirgizisztán és Tadzsikisztán, aminek nem örülnek sem Moszkvában, sem Minszkben, sem Asztanában. A Vámszövetséghez mégis nagy reményeket fűznek, 2012. december 1-től a Vámszövetség keretein belül megkezdi működését a szintén régóta - eredetileg Ukrajna közreműködésével tervezett - Egységes Gazdasági Övezet, a távlati cél pedig egy Eurázsiai Gazdasági Szövetség megalakítása.

A FÁK-csúcstalálkozó ezúttal is csak inkább formális jellegű volt. Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök nem vett részt a rendezvényen, de hiányzott a magát oroszellenes retorikával észrevétető moldáv elnök és Ilham Alijev azerbajdzsán államfő is. Iszlam Karimov üzbég elnök csak ma érkezik Moszkvába. A megjelent elnökök is csak abban értettek egyet, hogy a FÁK-csúcs „hasznos találkozóhely.”

 

(kremlin.ru, Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: ODKB, Egységes Gazdasági Övezet, Vámszövetség, FÁK
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat