OROSZVILAG.HU


Radikális kormányátalakítás Ukrajnában

  |  2010-12-10 11:21:58  |  
Gyóni Gábor

Radikális kormányátalakítás Ukrajnában

Brutális leépítések az államigazgatásban

Radikális kormányátalakítás Ukrajnában

 

Viktor Janukovics radikális kormányátalakítást hajtott végre, melynek során az ukrán elnök nyolc minisztert menesztett és négy minisztériumot számolt fel. A kormány célja, hogy az adminisztratív reform során 30 %-os leépítést hajtsanak végre az államigazgatásban.

Janukovics az átalakítást felülről kezdte, és első áldozatai maguk a miniszterek lettek, a tervezett intézkedéseket az utolsó pillanatig titokban tartották. A jelenlegi 20 minisztérium helyett a jövőben csak 16 lesz Ukrajnában, megszűnik például a bányászati, az ipari, a család- és ifjúságügyi minisztérium is.

Eközben a miniszterek jelentős részét leváltotta Janukovics, s a kormány vezető funkcionáriusainak a száma is kevesebb lesz, mert a négy miniszterelnökhelyettes a jövőben köteles lesz átvenni valamely tárca vezetését.

Az átalakítás során még az is vesztes lehet, aki most új pozíciókat kapott. Az ambíciózus és fiatal Szergej Tihipko, aki azért került be a kormányba, mert harmadik lett a januári elnökválasztásokon, de nem tagja a kormányzó Régiók Pártjának, miniszterelnökhelyettesi megbízatása mellé most a szociális minisztérium és a nyugdíjalap vezetését is átveheti – amit elemzők úgy értékelnek, inkább negatív következményekkel fog járni számára, mivel az ő nyakába varrják a népszerűtlen intézkedések megvalósítását, a nyugdíjreformot és a nyugdíjkorhatár felemelését.

A végső cél az államigazgatásban dolgozók „legalább 30 %-nak” leépítése, a minisztériumokban dolgozó 1200 fős apparátusokat pedig egyenesen megfelezik majd, 600 főre. A tervek szerint Kijev 125 millió dollárt takaríthat meg a következő évben az elbocsátásokkal.

Az államigazgatás reformja csak az első lépés, ezt követően majd az önkormányzatok kerülnek sorra – figyelmeztetett Viktor Janukovics.

 

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Ukrajna, megszorítások,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat