OROSZVILAG.HU


Szétverték a bakui hidzsáb tüntetést

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-11 11:09:39  |  
Gyóni Gábor

Szétverték a bakui hidzsáb tüntetést

Repedések az azerbajdzsán világi állam falán? 

 Szétverték a bakui hidzsáb tüntetést

Pénteken Bakuban az azerbajdzsán hatóságok szétverték a hidzsáb viselésének jogáért tüntető iszlamista tüntetőket, a résztvevők egy részét gumibotokkal verték meg

Az azerbajdzsán fővárosban mintegy ezer tüntető vonult ki az utcára, azt követelve, szabadon lehessen hordani a test egészét eltakaró hidzsábot. Az „Allah hatalmas!” kiáltásokkal az azerbajdzsán oktatási minisztérium elé vonuló tömeg tiltakozását az váltotta ki, hogy Miszar Mardanov oktatási miniszter kijelentette: Azerbajdzsán világi állam, s minden iskolásnak abban az egyenruhában kell iskolába járni, amit az állam előír. Sok vallásos szülő amiatt tiltakozik, hogy gyerekeik nem hordhatnak hidzsábot az iskolában.

Bár a tüntetés nem volt kifejezetten tömegméretű, az utóbbi időben mégis ez volt a legnagyobb ellenzéki demonstráció Azerbajdzsánban.

Rusztam Mamedov politológus, bakui professzor szerint a Szovjetunió széthullása után jelentősen megerősödött az iszlám Azerbajdzsánban, egyre többen járnak a fiatal lányok közül hidzsábban.

Azerbajdzsán muzulmán homogén többségű, de világi állam, ám a világi berendezkedést fenntartni kívánó Bakura nyomás nehezedik az oroszországi, muzulmán szélsőségesekkel teli Észak-Kaukázusból és Irán felől is.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Azerbajdzsán, iszlám, hidzsáb
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat