OROSZVILAG.HU


Új tankok az azeri hadseregnek 

  |  2011-01-11 18:04:18  |  
Mezei Bálint

Új tankok az azeri hadseregnek 

Kiindulási alap a szovjet időkből megmaradt T-55

Új tankok az azeri hadseregnek Új tankok az azeri hadseregnek  

Azerbajdzsán új harckocsit fejleszt

A legfrissebb információk szerint a Kaszpi-térség leggazdagabb állama minden idők legnagyobb példányszámban előállított tankjának, a T-55-ösnek az alvázát használná fel az új konstrukcióhoz.

Mivel Baku saját erejéből nem lenne képes a küszöbön álló műszaki fejlesztésekre, ezért az azeri védelmi minisztérium egy izraeli és két török céggel is felvette a kapcsolatot. Előbbi, az IMI (Israeli Military Industry) az Uzi gépkarabélyok gyártójaként vált világhírűvé, ellenben nehézfegyverzetet korábban még nem állított elő.

Az eddigi tárgyalások során a meghívott vállaltok több variációra is javaslatot tettek, de mindegyik közös műszaki bázisát a hadrendből már kivont T-55-ösök biztosítanák. Azerbajdzsán a Szovjetunió felbomlása után 150 darab leselejtezett T-55 harckocsit vásárolt Ukrajnától, melyek többségét ma a qubai katonai bázison tárolják.

A sorozatgyártás előtt számos tesztet is elvégeznek a prototípusokon az erre a célra kijelölt állami ipari létesítményben. Ezidáig négy felépítmény készült el: páncélozott vontató, nagy manőverező-képességű katonai jármű, hídépítő és aknaszedő harckocsi hagyta el a gyárcsarnokot.

A T-55-ösök átalakításával párhuzamosan zajlik a még szolgálatban lévő T-72-esek modernizációja, mellyel még tavaly októberben az izraeli Elbit Sytems vállalatot bízták meg.

(News.az) 

Cimkék: T-55, IMI, T-72, Ukrajna, leselejtezett
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat