OROSZVILAG.HU


Hármas külügyminiszteri találkozó Karabahért 

  |  2011-01-13 17:20:21  |  
Mezei Bálint

Hármas külügyminiszteri találkozó Karabahért 

Szergej Lavrov komoly előrelépésre számít 

Hármas külügyminiszteri találkozó Karabahért Hármas külügyminiszteri találkozó Karabahért  

Az azeri, az örmény és az orosz külügyminiszterek hamarosan közös tárgyaláson vesznek részt

A hírt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette be 2011. január 13-án délelőtt egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében. A három fő külügyér legutóbb tavaly december elején ült össze, hogy megvitassák a hegyi-karabahi konfliktus feloldási lehetőségeit. A moszkvai háromoldalú egyeztetések a FÁK miniszteri fórumának keretei között maradtak.

„A tárgyalások ezen állapotában a legfontosabb, hogy ne avatkozzunk be magába a közeledési folyamatba, ahogy a területi vitákba sem, mivel az ENSZ az EBESZ és más nemzetközi szervezetek regionális fellépése az ügyet a különböző érdekszférák gátak nélküli találgatásai közé taszítaná” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy „az értelmetlen viták csak tovább fokozzák a már meglévő feszültséget és véglegesen egymás ellen fordítják a feleket. (…) Személyes tapasztalatom alapján állíthatom: ezidáig képesek voltunk arra, hogy az említett problémákat együttes erővel vizsgáljuk, melyben komoly segítséget kaptunk államfőnktől, Dmitrij Medvegyevtől is, aki mindent megtett a megbékélést támogató légkör kialakításáért.”

Lavrov leszögezte, hogy az Orosz Föderáció szándéka a tárgyalássorozat folytatása és a közeledési folyamat hathatós előmozdítása. Szavainak különös hangsúlyt ad Moszkva megosztott elnöki szerepe az EBESZ Minszk-csoporton belül, ahol Franciaországgal és az Egyesült Államokkal karöltve vezeti a hegyi-karabahi válság tárgyalásos úton történő lezárását.

„Párizsi és washingtoni szövetségeseinket már tájékoztattuk a legújabb fejleményekről” – fejtette ki az orosz külügyek fő irányítója - „Nemzetközi partnereink támogatják közvetítő munkánkat. Segítségükre építve még az idén jelentős előrelépést kívánunk elérni az örmény-azeri viszály rendezésében.”

(News.az, panarmenian.net, RIA Novosztyi)   

Cimkék: Lavrov, Baku, Jereván, EBESZ, Minszk-csoport, Hegyi-Karabah, Moszkva, Medvegyev, ENSZ
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat