OROSZVILAG.HU


Tadzsik választások előzetes eredményei

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-01 16:54:37  |  
Gyóni Gábor

Tadzsik választások előzetes eredményei

Tarolt az uralkodó párt

Tadzsik választások előzetes eredményei

A Tadzsik Választási Bizottság előzetes adatai szerint az eddig is kormányzó Tadzsikisztán Népi Demokratikus Pártja (TNDP) kapta a vasárnapi parlamenti választásokon a szavazatok 71,69 %-át, több mint 2 millió szavazatot. Biztosan elérte az 5 %-os parlamenti küszöböt még a Tadzsikisztáni Iszlám Újjászületés Pártja, amely az előzetes eredmények szerint 7,74 %-ot kapott és Tadzsikisztán Kommunista Pártja, amely ugyancsak a szavazatok több mint 7 %-át tudta megszerezni (mindkét párt több mint 200 ezer ember bizalmát nyerte el).  

Kérdéses az Agrárpárt és a Gazdasági reformok pártjának sorsa, melyek az 5 %-os küszöb környékén táncolnak. Mirzoali Boltujev, a Tadzsik Választási Bizottság elnökének sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy e két párt éppencsak ugyan, de átlépte az 5 %-os küszöböt, míg az előzetesen publikált eredményeknél az olvasható, hogy az Agrárpárt 4,86 %-ot, míg a Gazdasági Reformok Pártja 4,69 %-ot szerzett.

A választójogosultak 87 %-a vett részt a voksoláson.

Az Egyesült Államok kritizálta a választások kimenetelét. A dusanbei amerikai követség szerint csalások sorozata kísérte a választásokat. A csalásokat a kormányzó TNDP javára követték el az amerikai vélemény szerint. Már a kampány során az ellenzékiek hátrányos helyzetben voltak a központi hatalom támogatását és erőforrásait élvező TNDP-vel szemben. Az EBESZ szintén úgy ítéli meg, hogy a tadzsikisztáni választások nem demokratikus módon zajlottak.

Ellenkező véleményen vannak a Sanghaji Szervezet (Oroszország, Kína, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán) választási megfigyelői, akik szerint a tadzsikisztáni parlamenti választások szabadon és demokratikusan zajlottak.

Ezek csak előzetes eredmények, amelyek alapján 22 mandátumot osztanak ki a 63 fős madzslisziben. További 41 hely az egyéni választókörzetek alapján kerül majd kiosztásra. Az eddigi adatok azonban arra engednek következtetni, hogy a TNDP, amely eddig 52 hellyel rendelkezett a 63 fős alsóházban, megtartja vezető szerepét.

 

 

Cimkék: tadzsik választások
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat