OROSZVILAG.HU


Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  

  |  2011-05-08 15:50:22  |  
Mezei Bálint

Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  

Moszkva eltörölné a behozatali tilalmat 

Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?   

A grúz diplomácia nem kér Jereván segítségéből, de visszavinné száműzött italait az orosz polcokra 

Az utóbbi hetek egyik legérdekesebbnek tűnő újdonsága éppen Tbiliszi és Moszkva látszólagos közeledése volt. Erre kiváló példa a grúz borok és ásványvizek évek óta tartó oroszországi behozatali tilalmának tervbe vett eltörlése is.

A grúz diplomácia kétarcúságára kiváló példa Grigol Vashadze külügyminiszter személye, aki a Szovjetunió felbomlásáig az egykori szuperhatalom külügyi szerveiben dolgozott, ma pedig mind a Kreml, mind a szovjet múlt leghangosabb kritikusaként ismert főnöke, Szaakasvili társaságában.

Áprilisban többször is napvilágot látott az a feltételezés, mely szerint az orosz kapcsolatok rendezésében a Szaakasvili-adminisztráció szomszédjához, Örményországhoz fordulna. A két keresztény állam viszonya hosszú ideje stabilnak mondható, és ezt támasztják alá az állam- és kormányfők gyakori baráti látogatásai is. Ugyanakkor Grúzia a NATO, míg Szerzs Szargszjan hazája elsősorban Oroszország irányában kötelezte el magát az elmúlt fél évtizedben. Az aszimmetrikus kapcsolati hálóból adódik az ötlet: a két fél kölcsönösen támogassa egymást nyugaton és a posztszovjet térségben egyaránt.

A fentiekre eddig semmilyen hivatalos forrásból származó megerősítés nem érkezett. Szoszo Cincadze grúz külpolitikai szakértő egyenesen „eltúlzottnak” nevezte az örmények által adható külügyi segítségnyújtás mértékét. „Tbiliszi nem kéri Jereván segítségét a moszkvai kapcsolatok rendezésében. Sőt, Grúzia minden erejével azon van, hogy elmagyarázza Örményországnak a Moszkvával kötött fegyverszállításai szerződések rejtette veszélyeket” – állította a hivatkozott vélemény.   

Az Oroszországi Egészség- és Fogyasztóvédelmi Szövetség elnöke, Gennagyij Onyisenko bejelentette, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdeményez a grúz testvérszervezettel a kaukázusi állam kitiltott borainak és ásványvizeinek – különösképpen a Borjomi márka – az orosz belföldi piacra való visszatéréséről. A Moszkvával esztendők óta hadilábon álló Szaakasvili-kormányzat bár nyilvánosan tagadta, de a valóságban elfogadta az ajánlott békejobbot. A színfalak mögött megejtett, tapogatódzó jellegű találkozó jelentősége még nem becsülhető fel, hiszen a grúz borok és ásványvizek orosz exportjának újbóli beindításához legalább fél évre lenne szükség. Utóbbiak azonban töretlen népszerűségnek örvendenek az orosz vásárlók körében, akik az embargó miatt „alternatív útvonalakon” jutottak, és jutnak ma is hozzá a közkedvelt italokhoz. A kereslet és a kínálat minden bizonnyal találkozna, ha a vitás felek végre asztalhoz ülnének.

Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  Jereván tenne a Borjomi visszatéréséért?  

A kezdeti fázisban toporgó tárgyalásokat akár meg is törheti, hogy Onyisenko a grúz ellenzéket is be akarja vonni a rendezésbe. A Szaaksvili-párt által egyszerűen hazaárulónak nyilvánított oppozíció, élén Nino Burdzsanadzéval még mindig nem szabadult a számára szabott politikai karanténból. Belső száműzetésük oka állítólagos oroszbarátságuk.

„Utasítást adtam, hogy készítsék elő a Szabad Grúzia Mozgalom vezetőjével, Kakhaber Kukával való találkozómat” – közölte Onyisenko, aki korábban erősen támogatta a grúz élelmiszeripari termékek indexre tételét. Az akkori hivatalos indoklás szerint a kitiltott áruk alacsony minősége veszélyeztette az orosz fogyasztók egészségét. A felső utasítást annak idején pont az Oroszországi Egészség- és Fogyasztóvédelmi Szövetség hajtotta végre, így sokat sejtető a mostani kezdeményezés is. Onyisenko kétségkívül nem saját döntéséből cselekszik, de a behozatali tiltás feloldása sokat segíthet a grúz kivitel fellendítésében, és áttételesen a Moszkva számára kedves helyi ellenzéki erők legitimációjában.

Onyisenko külön beszélt az Orosz Föderáció területére kerülő Borjomi ásványvizekről is. Az orosz boltok polcairól hivatalosan száműzött palackok vagy ipari jellegű import során vagy Belaruszon keresztül jutnak el a kiszemelt fogyasztókhoz. A Classic Wines LLC a legtöbb esetben egyszerűen átcímkézi az üvegeket, azt a látszatot keltve, mintha azokat Minszkben töltötték volna meg. Persze mindenki jól tudja az igazat, mégsem lehet ellen tenni semmit. A belarusz szürke import ráadásul jóval drágább, mivel az oroszok körében továbbra is igen keresett termék óriási kerülő úton, de csak kis mennyiségben jut el a fogyasztókhoz. Sokkal olcsóbb lenne a mondvacsinált érvekkel felállított behozatali tilalom hatályon kívül helyezése.

(Kommerszant, News.Az, Georgian Business Week, Asbarez.com)        

Cimkék: Borjomi, grúz borok, embargó, behozatali tilalom, Grigol Vashadze, Miheil Szaakasvili, Nino Burdzsandze, Szerzs Szargszjan, Kreml, Moszkva, Tbiliszi, Jereván, NATO, Gennagyij Onyisenko
Országok: Grúzia Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat