OROSZVILAG.HU


A szovjetek miatt sikertelen ma is Lettország? 

  |  2011-06-18 12:05:26  |  
Oroszvilag.hu

A szovjetek miatt sikertelen ma is Lettország? 

"Lettország olyan lenne, mint Luxemburg, ha..."

 A szovjetek miatt sikertelen ma is Lettország? 

 

Lettországban ismét a figyelem központjába került a Szovjetunió által Lettországnak okozott károkról szóló kérdés. Lettországban vannak, akik arra számítanak, a Szovjetunió jogutódja, Oroszország majd dollármilliárdokat fog fizetni a rendkívül nehéz gazdasági és társadalmi helyzetbe került balti köztársaságnak.

A lett politikusnak így legalább van mire fogniuk országuk kudarcát: Inese Vaidere, az Európai Parlament egyik lett képviselője szerint Lettország ma Hollandia és Luxemburg szintjén állna, ha nincs a szovjet megszállás.

Pár éve már működött Lettországban egy, a Szovjetunió által okozott károkat felmérő hivatalos bizottság, amely 200 millió latban állapította meg a szovjetek által Lettországnak okozott kárt, de két éve ezt a bizottságot felszámolták. A kár összegzése azonban mostanáig tart. A Lettország Megszállását Vizsgáló Társaság vezetője, Ruta Pazdere szerint Lettország mostani siralmas helyzete is – húsz évvel a függetlenség kivívása, és hét évvel az EU-s csatlakozás után is - a szovjet megszállás eredménye.

Litvánia szintén pénzt vár Oroszországtól, de sokkal többet: szerintük a Szovjetunió 20 milliárd euró kárt okozott Litvániának, s Vilnius a számlát már hivatalosan be is nyújtotta Moszkva felé.

Fizetni persze senki nem fog, s sok orosz úgy gondolja, hogy reálisan a szovjethatalom által végrehajtott befektetéseket is figyelembe kellene venni, az 1940 (1945) és 1991 között épített utakat, gyárakat, kikötőket, házakat és más objektumokat.

(novonews.lv) 

 

Cimkék: Lettország, Lett Szovjet Szocialista Köztársaság, Inese Vaidere
Országok: Lettország Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat