OROSZVILAG.HU


Szaakasvili: Azerbajdzsán stratégiai szövetséges

  |  2011-07-31 12:29:03  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvili: Azerbajdzsán stratégiai szövetséges

Azerbajdzsán nélkül nem lehet megkerülni Oroszországot

 Szaakasvili: Azerbajdzsán stratégiai szövetséges

Miheil Szaakasvili grúz elnök a The Business Year című lap Azerbajdzsánnal foglalkozó különszámában elmondta, Grúzia és Azerbajdzsán stratégiai szövetséget alkot, s ezen szövetség ellenfelei (értsd ezalatt Oroszországot és Örményországot) Grúzia és Azerbajdzsán ellenségeinek számítnak egyaránt. Szaakasvili kiemelte, hogy Grúzia és Azerbajdzsán is hasonló jellegű problémákkal küzd (azaz a szakadár területek kérdésével, mint Abházia, Dél-Oszétia, és Hegyi-Karabah).

Grúziát és Azerbajdzsánt a közös geográfiai helyzet és a történelmi múlt is összeköti, ami záloga lehet a közös jövőnek is.

A grúz elnök kiemelte az Oroszországot délről megkerülő közlekedési folyosó jelentőségét. Ennek része a Baku – Tbiliszi – Kars azeri-grúz-török vasútvonal. A déli folyosó hozzájárul ahhoz, hogy új magisztrál létesüljön Európa és Közép-Ázsia, valamint Kína között, nem túlzás tehát Új Selyemútnak nevezi ezt a projektet.

Szaakasvili elmondta, Grúzia soha nem felejti el azt a segítséget, amit Azerbajdzsán nyújtott neki 2008 telén, amikor Grúzia elektromos energia és gáz nélkül maradt, s ekkor Baku segítette ki a bajba jutott szomszédot.

 

(regnum.ru) 

Cimkék: Grúzia, Azerbajdzsán, Miheil Szaakasvili
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat