OROSZVILAG.HU


SS veteránok találkozója Észtországban 

  |  2011-07-31 13:45:03  |  
Oroszvilag.hu

SS veteránok találkozója Észtországban 

Nem léphetett be Észtországba egy finn antifasiszta vezető 

 SS veteránok találkozója Észtországban 

 

A rossz, esős időjárás ellenére szép számmal gyülekeztek szombaton az észtországi Sinimäeban – ahol 1944-ben ádáz harcok folytak - tartandó SS veterántalálkozóra. Az észt SS veteránjai mellett a rendezvényre lett veteránok, valamint észt és lett nacionalisták is érkeztek. A SS veterántalálkozóra elmentek a környező települések elöljárói, valamint a Haza Szövetség - Res Publica kormányzópárt képviselői is.

Miután a jelenlévők megkoszorúzták az észt SS emlékművet, a Haza Szövetség – Res Publica jelen lévő képviselője megígérte: Mart Laar védelmi miniszter (aki ennek a pártnak a tagja) el fogja érni, hogy az észtországi SS-t hivatalosan is hősi szervezetté nyilvánítsák.

A SS veterántalálkozó közelében antifasiszta szervezetek tartottak tüntetést, az Éjjeli őrjárat, főként észtországi oroszokból álló csoport és a Világ nácizmus nélkül nevű nemzetközi antifasiszta szervezet aktivistái. A balti, oroszországi, finn antifasiszták megkoszorúzták a helyszínen található szovjet háborús emlékművet. Az antifasiszták észt és orosz nyelvű szórólapokat osztogattak, amelyeken az észt SS hadosztály második világháborús, a belorussziai civil lakosság elleni bűntettei voltak olvashatók.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy az észt hatóságok megtiltották a beutazást az ország területére a Finn antifasiszta bizottság vezetőjének, Johan Bäckmannak. Bäckman szerint az észt SS légió nem Észtországért harcolt, hanem Hitlerért, a jelenlegi észt hatalom pedig a történelem átírására törekszik. Bäckman a finn külügyminisztériumhoz fordult kitoloncolása ügyében.

 

(postimees.ee) 

 

 

Cimkék: Észtország, SS, SS-veteránok,
Országok: Észtország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat