OROSZVILAG.HU


Orosz támadás idézőjelben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-14 09:08:35  |  
Vértes Judit

Orosz támadás idézőjelben

Grúz provokáció főműsoridőben

Orosz támadás idézőjelben

Az Imedi grúz TV-csatorna élő adásban, megszakítva az éppen futó műsort, közölte: a Dél-Oszétia elnöke, Eduard Kokojti elleni merénylet után orosz csapatok nyomultak be Grúziába. A kormányt és Mihail Szaakasvili elnököt sikerült evakuálni.

A bejelentést egy másik, előzőnek ellentmondó provokatív hír követte: e szerint Szaakasvilit megölték, az újonnan megalakult népi kormány első embere pedig az ellenzéki politikus Nino Burdzsanadze lett.

A TV-csatorna még ennyivel se érte be. A pánikba esett nézőket tovább sokkolták bombatámadások híreivel. Majd miután mindezt felvezették, a legrosszabb kandikamerás átvágó-show hagyományait idézve a tudosító sietett megnyugtatni a képernyő előtt ülőket: valójában egy képzelt orosz katonai beavatkozás lehetséges legrosszabb forgatókönyvét szerették volna felskiccelni.

Szaakasvili szóvivője szerint a rosszízű provokáció magának az elnöknek sem tetszett, aki tudott ugyan a készülő akcióról, de – védekezett az államelnök – ő úgy tudta, a hírszerkesztők már az elejétől fogva egyértelművé teszik: a látottak és hallottak csak illusztrációk egy lehetséges, de nem valós szcenárióhoz.

A TV-társaság épületénel a környező házak lakóiból kisebb felháborodott csoport verődött össze, melyhez később az ellenzék vezetői is csatlakoztak.

Nino Burdzsanadze, a „Demokratikus mozgalom – Egységes Grúzia“ párt elnöke, Szaakasvili egykori szövetségese, ma legharcosabb ellenfele, kijelentette: „Az ilyen és hasonló akciók nem csak az ellenzék, de a nép ellen is irányulnak, amennyiben utóbbit pszichésen terrorizálják.“

A többi grúz csatorna nem kívánta kommentálni a provokációt, nem úgy az internet-felhasználók, akik körében valóságos blogorgia kezdődött az eset kapcsán. 

Cimkék: Grúzia, Nino Burdzsanadze, Szaakasvili
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat