OROSZVILAG.HU


Üzbegisztán Kirgizisztánt fenyegeti?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-15 13:25:50  |  
Gyóni Gábor

Üzbegisztán Kirgizisztánt fenyegeti?

Mivégre épül a batkeni amerikai támaszpont? 

 Üzbegisztán Kirgizisztánt fenyegeti?

 

Mint korábban hírt adtunk róla, az Egyesült Államok Dél-Kirgizisztánban, Batken megyében bővíti közép-ázsiai katonai jelenlétét egy antiterrorista kiképző központ felállításával. Az ügy amiatt is érdekes, hogy tavaly nyáron Biskek még Moszkvával kötött megállapodást egy katonai bázis létesítéséről Batken megyében (Kirgizisztán területén jelenleg amerikai és orosz katonai bázis is található).

Az Eurasia Daily Monitor információi szerint nem is az Egyesült Államok kezdeményezte az újabb bázis telepítését Kirgizisztánba, hanem maga Biskek, mégpedig Üzbegisztán állítólagos fenyegetése miatt. Március 10-én Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök David Petreus amerikai generálissal való biskeki találkozóján azt mondta, az Afganisztán felől érkező fenyegetés miatt van szükség a dél-kirgizisztáni támaszpontra, s ez a verzió tekintehtő hivatalosnak. Az Eurasia Daily Monitor viszont kirgiz katonai forrásokra hivatkozva azt közli, nem is annyira Afganisztán, mint inkább Üzbegisztán jelent kihívást Biskek számára.

A kirgiz katonai vezetők úgy tudják, hogy a vízínségben szenvedő Üzbegisztán – amely a legnagyobb hadsereggel rendelkezik Közép-Ázsiában – arra készül, hogy a Kirgizisztánban élő üzbégek védelmére hivatkozva megszállja Kirgizisztán vízkészletekben gazdag területeit. Ennek kiküszöbölése érdekében van szükség a batkeni amerikai támaszpontra.

A közép-ázsiai hatalmi vetélkedésről itt olvashat bővebben!

 

https://www.eurazsia.hu/2010/03/15/uzbegisztan-kirgizisztant-fenyegeti/

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat