OROSZVILAG.HU


Szaakasvili találkozna Putyinnal 

  |  2011-10-10 11:08:44  |  
Oroszvilag.hu

Szaakasvili találkozna Putyinnal 

Kettős beszéd 

 Szaakasvili találkozna Putyinnal 

Mihail Szaakasvili grúz elnök szombaton a Rusztavi-2 grúz TV állomásnak adott interjújában kijelentette, kész találkozni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki „visszatér az elnöki székbe”. Szaakasvili azt szabta a találkozó feltételéül, hogy Oroszország vonja ki csapatait Abháziából és Dél-Oszétiából, illetve a találkozónak „egyenrangú felek” összejövetelét kell demonstrálnia. Mivel az orosz csapatkivonás aligha valósul meg, Szaakasvili ajánlata minden bizonnyal nem fog realizálódni, mindössze egy információs bombának tekinthető, reakciónak a minap Grúziába látogató Nicolas Sarkozy felhívására, aki megbékélésre szólította fel Grúziát és Oroszországot (utóbbit stratégiai partnernek nevezve).

Szaakasvili szerint nem ismétlődhet meg a múlt, 1921, amikor „Európa elárulta Grúziát”, és most Oroszország sincs abban a helyzetben, hogy destabilizálja a kaukázusi országot. A grúz elnök szerint sok orosszal lehet találkozni Tbilisziben, akik „el vannak ragadtatva a látottaktól”. „Semmit sem akarunk ellenük, hagyjanak békén minket, ismerjenek el, vonják ki a csapataikat, tankjaikat” – mondta Szaakasvili.

Miközben a grúz elnök szavakban a dialógus megteremtésének szükségességét hangsúlyozta, ugyanazon a napon Szergi Kalanadze grúz külügyminiszterhelyettes kijelentette, Grúzia továbbra sem járul hozzá ahhoz, hogy Oroszország csatlakozzon a WTO-hoz, mindaddig, amíg Moszkva nem járul hozzá, hogy nemzetközi megfigyelők állomásozzanak Abházia és Dél-Oszétia határán.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

 

Cimkék: Mihail Szaakasvili, Vlagyimir Putyin, Grúzia, Oroszország
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat