OROSZVILAG.HU


Tüntetők várták Kirillt Kisinyovban 

  |  2011-10-11 09:41:29  |  
Gyóni Gábor

Tüntetők várták Kirillt Kisinyovban 

"Besszarábia - román föld!"

 Tüntetők várták Kirillt Kisinyovban 

 

Kirill, az Orosz Ortodox Egyház pátriárkája nyugat-ukrajnai látogatása után a napokban Moldovában tett vizitet. Míg Ukrajnában, Csernovciban a hívők tisztelettel fogadták pátriárkájukat, a politikusok és a rivális egyházak vezetői viszont hűvösen, Moldovában a legmagasabb közjogi méltóságok üdvözölték az egyházi vezetőt. Beárnyékolta azonban fogadtatást, hogy Kisinyovban román érzelmű nacionalisták tüntetést szerveztek Kirill ellen.

Kisinyovban Marian Lupu (Demokrata Párt) ideiglenes moldáv elnök a köztársaság legmagasabb érdemrendjével tüntette ki Kirillt, aki találkozott Vladimir Filat miniszterelnökkel és Vlagyimir Voronyin kommunista pártvezérrel, volt államelnökkel is.

Kirill és Vlagyimir kisinyovi metropolita a moldáv főváros főterén tartottak istentiszteletet, ezt követően a Köztársaság Palotában Kirillt a moldáv Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki. Kirill hangsúlyozta, bár Moldova nem az Oroszországi Föderáció része, mégis, „saját népéhez” érkezett Kisinyovba.

Kirill látogatása ellen néhány román nacionalista tiltakozott a moldáv fővárosban, Stefan cel Mare szobra előtt, akik a következő transzparensekkel jelentek meg: „Megállítjuk az orosz intervenciót!” „Besszarábia – román föld!”, „Kirill, menj haza!”. Stefan cel Mare moldvai fejedelem (1457 – 1504) – akit dinasztikus kapcsolatok is fűztek Moszkvához – szobrát Kirill pátriárka is megkoszorúzta, ám a román nacionalista tüntetők miatt erre csak késő este került sor, amikor szétszéledtek az oroszellenes tüntetők.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, patriarcha.ru) 

 

Cimkék: Kirill pátriárka, Moldova, Orosz Ortodox Egyház, Stefan cel Mare, Marian Lupu,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat