OROSZVILAG.HU


Türkmén intés Oroszországnak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-10-20 15:08:45  |  
Gyóni Gábor

Türkmén intés Oroszországnak 

Ne álljanak Türkmenisztán és az EU közé! 

 Türkmén intés Oroszországnak 

A türkmén külügyminisztérium hivatalosan is elégedetlenségét fejezte ki, amiért Oroszország „kontraproduktív álláspontot foglal el” Türkmenisztán és az EU közeledése kapcsán.

2008 májusában Türkmenisztán és az EU energetikai együttműködésről írt alá megállapodást, áll a közleményben. Ennek eredményeképpen kezdődött meg a tárgyalássorozat szeptember 12-én egy transzkaszpi gázvezeték építéséről (melyet Oroszország ökológiai okokra hivatkozva ellenez). „Normális, civilizált együttműködési folyamat zajlik az energetikai piac szuverén és egyenrangú felei között,” amelyre ugyanakkor némely orosz hivatalos személyek és tömegkommunikációs eszközök nem adekvát választ adnak – olvasható a türkmén külügy dokumentumában.

Az intés Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek szólt, aki október 14-én azt mondta, a Kaszpin csak az öt érintett állam (Oroszország, Azerbajdzsán, Irán, Türkmenisztán, Kazahsztán) beleegyezésével lehetne csővezetéket építeni.

Türkmenisztán szerint minden állam szuverén joga eldönteni, hogy saját felségvizein milyen vezetéket fektet, amihez nem kell senkinek sem a jóváhagyása.

Megjegyzendő, hogy a Kaszpi jogviszonyai mai napig tisztázatlanok a posztszovjet államok között.

Türkmenisztán elutasítja az energetikai kérdések átpolitizálását, és kizárólag üzleti szempontokat vesz figyelembe. Türkmenisztán számára prioritásként szerepel, hogy energiahordozóit az európai piacra tudja juttatni – olvasható a dokumentumban.

Oroszországnak ugyanakkor nem érdeke, hogy hogy létrejöjjön az őt megkerülő déli gázvezeték (Nabucco), ezért hol ökológiai, hol jogi érveket bevetve igyekszik lassítani annak megvalósulását.

 

(ferghana.ru) 

Cimkék: Türkmenisztán, EU, Kaszpi, Nabucco
Országok: Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat