OROSZVILAG.HU


Posztszovjet gabonakartell?

  |  2011-11-24 17:59:53  |  
Kecskeméti Gábor

Posztszovjet gabonakartell?

Orosz-ukrán-kazah szövetség a világpiacon

Posztszovjet gabonakartell?
Azarov ukrán miniszterelnök a minap meglepő bejelentéssel állt elő: szerinte a három legnagyobb posztszovjet államnak (Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán) szövetségre kellene lépnie, hogy befolyással legyenek a világpiacra.

Ezt Azarov a kazah-ukrán tárgyalások során vetette fel Asztanában. Becslése szerint a három ország együttesen teszi ki a világ gabonaexportjának 20 százalékát. „Ha együttműködünk, megbecsülnek minket.” – mondta, majd hozzátette: egy ilyen fúzió esetén „nem a gabonakereskedők diktálnák az árakat, hanem az országok.”

Azarov ötlete azonban nem újkeletű: már 2009-ben felmerült egy Fekete-tenger menti országok által létrehozandó „gabonaalap”, ám abból egyelőre semmi nem valósult meg.

November közepén Nyikolaj Priszjasnyuk ukrán mezőgazdasági miniszter már utalt rá, hogy egy ilyen gabonakartell a törvények miatt kivitelezhetetlen, mivel sem Oroszországban, sem Ukrajnában nem állami monopólium a gabonakereskedelem. Ezt ráadásul a Moszkva és Kijev között zajló gáztárgyalásokkal is összefüggésben hozta. Megfigyelők szerint Kijev alacsonyabb gázár esetén más területen nagyobb hajlandóságot mutatna az együttműködésre. (A gabonakartell Ukrajna már meglévő, és Oroszország jövőre esedékes WTO-tagsága miatt sem lehetséges.)

(aktuell.ru)

Cimkék: azarov, mezőgazdaság, világpiac, gabona, export, szövetség, búza,
Országok: Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat