OROSZVILAG.HU


Ukrajna kész átadni gázvezetékrendszerét

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-03-22 10:43:59  |  
Gyóni Gábor

Ukrajna kész átadni gázvezetékrendszerét

Részben orosz tulajdonba kerülhetnek az ukrajnai vezetékek

Ukrajna kész átadni gázvezetékrendszerét

Az új ukrán kormány kész arra, hogy az ország területén haladó gázvezetékeket egy olyan nemzetközi konzorcium tulajdonába adja, amelyben az ukrán államon kívül európai energetikai társaságok és Oroszország is részt venne. Cserébe Kijev azt követeli Moszkvától, hogy a jelenlegi 305 dolláros gázárat 168 dollárra csökkentse, annyira, amennyit Belarusz fizet. Ukrajna tehát „belorusz” árat követel a gázért, viszont tranzitrendszerének csak a harmadát hajlandó átengedni Moszkvának, míg Minszk csővezetékeinek 50 %-át orosz tulajdonba adta át.

Andrej Kljujev, az új ukrán kormány miniszterelnökhelyettese pénteken egy zaporozsjei sajtóértekezleten jelentette ki, hogy lényegében már kész is van az a törvénytervezet, amely Ukrajna gáztranszportrendszerét a leendő konzorciumnak adná át. Kljujev elmondása szerint Ukrajna számára kulcsfontosságú e lépés, hiszen, ellenkező esetben, az Északi Áramlat és a Déli Áramlat megépülése után senkinek nem fog kelleni az ukrán tranzitrendszer.

Ukrajna viszont a gáz árának csökkentését kéri az oroszoktól: Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök értésre adta, hogy Ukrajna aligha tudja kifizetni a 305 dolláros gázárat, s ha nem sikerül csökkenteni az import gáz árát, összeomolhat az ukrán költségvetés (a Julia Timosenko előző miniszterelnök által garantált kifizetések is a költségvetés tartalékából történtek). Azarov ugyanakkor lényegében azt is beismerte, hogy a korrupció szétmarta az ukrán állami olaj- és gázipari társaság, a Naftohaz működését: az elhasznált gáznak mindössze 20 %-át fizetik ki, és „szétrabolják az erőforrásokat.” – a miniszterelnök azt közölte, ideje „elementáris rendet” rendet teremteni a társaság működésében.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/03/22/ukrajna-kesz-atadni-gazvezetekrendszeret/

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat