OROSZVILAG.HU


Növekvő grúz kikötői forgalom

  |  2011-12-16 17:40:36  |  
Kecskeméti Gábor

Növekvő grúz kikötői forgalom

Fejlesztések azerbajdzsáni segítséggel

Növekvő grúz kikötői forgalomNövekvő grúz kikötői forgalom
A SOCAR azeri állami energetikai vállalat néhány éve elhatározta: grúziai kikötőkbe fog invesztálni, hogy vegyipari termékeivel is kijusson a világpiacra. Elsőként a Kuleviben található olajterminál fejlesztését vették tervbe, s a mostani beruházás olyan jó ütemben halad, hogy 2012 elejére a kikötő gáz és vegyipari terminálja már megkezdheti a működést, így elsőként propilént fognak a kikötőn keresztül exportálni.

A kulevi kikötő azonban már így is alkalmas akár évi 10 millió tonna olaj exportálására (3 millió tonna nyersolaj, 3 millió tonna gázolaj és 4 millió tonna fűtőolaj). A terminál gáz részlegének tároló kapacitása pedig eléri a 320.000 köbmétert, amit a jövőben még 60.000 köbméterrel kívánnak megtoldani. A kikötő ezen felül egyszerre képes két tartályhajót és 168 tartálykocsit fogadni.

A másik fontos grúziai kikötő Batumi városában található. Ennek szárazáru forgalma 2011 első tizenegy hónapjában átlépte az 1.4 millió tonnás határt, ami meredek emelkedést jelent 2010-hez képest. Várható, hogy az év végéig elérik az 1.464 millió tonnát, ami a legmagasabb lenne a kikötő megnyitása óta. A batumi kikötő forgalmát mindenekelőtt a cukor és ammónium-nitrát teszi ki (ez a teljes áruforgalomnak majdnem 60 százaléka), de a csomagolt és egyéb ömlesztett áruk forgalmában is komoly fellendülés tapasztalható. A kikötő idén 787 teherhajót szolgált ki, ami 10 százalékos emelkedés 2010-hez képest.


(AzerNews)

Cimkék: kikötő, teherforgalom, hajó, kulevi, batumi, socar, export, cukor, vegyipar, olaj,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat