OROSZVILAG.HU


Amerikai támogatás a kazah lázadóknak? 

  |  2011-12-18 11:22:19  |  
Oroszvilag.hu

Amerikai támogatás a kazah lázadóknak? 

Washington elégedetlen Asztana politikájával?

 Amerikai támogatás a kazah lázadóknak? 

 

Kazah internetes források szerint a kazahsztáni amerikai diplomáciai képviselet munkatársai Zsanaozenben jártak nem sokkal azelőtt, hogy a városban súlyos zavargások törtek ki.

Ezek az információk kazah internetes fórumokról és blogokról származnak, de értéküket növeli, hogy a közép-ázsiai államban a média szinte egésze az állam kontrollja alatt áll, független médiumok pedig nem léteznek.

Egy kazah blogger egyik, a különleges alakulatoknál szolgáló ismerősére hivatkozva azt írja, az elmúlt időszakban megélénkült az amerikai hírszerzés tevékenysége a hónapok óta bányászsztrájkok által sújtott Nyugat-Kazahsztánban. Ezen forrás szerint a zavargásokat nem a bányászok robbantották ki Zsanaozenben (ezt a KazMunajGaz cég közleménye is megerősíti), hanem délről érkezett fegyveresek. A százezres városba a zavargások előtt sok idegen érkezett.

Jaroszlav Krasznyienko kazahsztáni politológus szerint Zsanaozenben valódi harcok dúltak, a városba érkező kazah belügyi csapatoknak jól szervezett fegyveresek álltak ellen. Szerinte összefüggés van a zsanaozeni események és az amerikai-üzbég közeledés között, a történtek után pedig nagyon erős információs kampány fog indulni a „vérben fürdő” Nazarbajev-rezsim ellen.

A kazah hatóságok mindenestre blokkoltak egy egész sor internetes oldalt, elsősorban azokat, amelyeket amerikai pénzből finanszíroznak (mint például a kazah Szabadság Rádió).

A zsanaozeni zavargások azzal kezdődtek, hogy december 16-án, a kazah függetlenség ünnepén vascsövekkel és botokkal felfegyverkezett emberek rátámadtak a város főterére, szétverték az ott elhelyezett újévi fenyőt, a jurtákat, autóbuszokat, majd épületeket kezdtek gyújtogatni.

S hogy mi oka lenne az amerikaiknak „forradalmat” szervezni Kazahsztánban? Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az Eurázsiai Unió elkötelezett híve, az Oroszország részvételével létrejövő posztszovjet integráció megalakulása pedig nyilvánvalóan nem érdeke a Fehér Háznak.

 

 

(regnum.ru) 

 

Cimkék: Zsanaozen
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat