OROSZVILAG.HU


Pozner a lettországi helyzetről

  |  2012-01-27 12:41:13  |  
Oroszvilag.hu

Pozner a lettországi helyzetről

A Baltikum úgyis orosz érdekszféra marad

 Pozner a lettországi helyzetről

Vlagyimir Pozner, az ismert és befolyásos (liberálisnak tartott) orosz újságíró a lett TVNET-nek adott interjújában bírálta a lettországi és észtországi, az oroszokat diszkrimináló nemzetiségi politikát, amit „nem a legokosabbnak” nevezett. Pozner szerint nem szabad tagadni a Baltikum szovjet megszállásának tényét, „de mit lehet tenni most, hogy a történelem hibájából nagyszámú orosz jelent meg ezekben az országokban, a legtöbb persze önöknél, Lettországban. A történelmet már nem lehet visszaforgatni, az önök országának vezetői finomabban is megoldhatták volna ezt a kérdést, úgy, hogy ezek az emberek a támogatóik legyenek, ne pedig az ellenségeik. Szerintem ez hiba. És az is hiba, hogy az SS veteránok Riga utcáin masíroznak. Mondhatnak azt, amit akarnak, de a nürnbergi perben világosan megfogalmazást nyert – az SS bűnös szervezet. […] Mindezek után márciusban masírozgatni, és ezért állami kedvezményeket adni, szerintem ez ostobaság.”

Éppen ezért is ma egy oroszországi ember úgy érzi, a balti államok ellenségesen viszonyulnak hazájához. Másfelől Oroszországnak is el kellene ismernie a hibáit, a Baltikum megszállását. Pozner szerint ez semmin nem változtatna, hiszen a Baltikum úgy is az orosz geopolitikai és gazdasági érdekszférában marad…

Pozner támogatandónak tartja, hogy az orosz nyelv kapjon hivatalos státust Lettországban, mert ez csökkentené a nemzetiségi ellentéteket. Az újságíró szerint érthetetlen, hogy a lettek félnek az orosz nyelvűektől. 

Cimkék: Vlagyimir Pozner, Lettország, orosz nyelv, SS
Országok: Észtország Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat