OROSZVILAG.HU


Merénylet készült Putyin ellen

  |  2012-02-27 10:12:19  |  
Oroszvilag.hu

Merénylet készült Putyin ellen

Doku Umarov terroristái szervezték az akciót Odesszában

Merénylet készült Putyin ellen

Az orosz Pervij Kanal állami TV ma reggeli közleménye szerint egy három főből álló társaság merényletet akart végrehajtani Vlagyimir Putyin egykori orosz államfő, jelenlegi miniszterelnök ellen, aki a vasárnapi elnökválasztások legesélyesebb jelöltje is egyben. A Pervij Kanal információi szerint a merénylőket még február elején őrizetbe vették Odesszában, de ezt csak most, alig néhány nappal az elnökválasztás hozták nyilvánosságra. A csatorna úgy tudja, a terrorista csoport azt követően bukott le Odesszában, hogy bombát akartak készíteni, de a robbanószerkezet idő előtt működésbe lépett, s az egyik merénylő (Ruszlan Madajev) meghalt. A helyszínen elfogott Ilja Pjanzin elmondta, az Egyesült Arab Emirátusokból Törökországon át kerültek Odesszába és Doku Umarov instrukcióit követték.
Anyilvánosságra hozott felvételeken Pjanzin arról beszél, Putyin ellen hajtottak volna végre merényletet, s ezt a harmadik terrorista, Adam Oszmajev is megerősítette. A hatóságok birtokába került adatok szerint a merényletet közvetlenül az elnökválasztások után követték volna el Moszkvában.
A készülő merénylet hírét megerősítette Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára, és az ukrán titkosszolgálat is.
Dmitrij Oreskin politológus szerint a Putyin elleni merényletterv nyilvánosságra hozása a választások előtt annak a jele, hogy Oroszország reális irányítói, Vlagyimir Putyin és a köré csoportosuló titkosszolgálati vezetés a régi módszerek szerint akarja mobilizálni az oroszországi választókat: annak tudatosításával, hogy körös-körül csak ellenségek vannak, s az ország egyetlen határozott, okos, tettrekész nemzeti vezetőjét meg akarják semmisíteni. Oreskin szerint az időben leleplezett merénylet terve jelentős lökést ad majd Putyin népszerűségének.
 

(Echo Moszkvi)

Cimkék: merénylet, Putyin, Doku Umarov, Odessza
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat