OROSZVILAG.HU


Putyin - Szaakasvili csörte

  |  2012-03-08 10:04:03  |  
Gyóni Gábor

Putyin - Szaakasvili csörte

Oroszellenes szövetséget kovácsolna a grúz elnök 

 Putyin - Szaakasvili csörte

Mihail Szaakasvili grúz elnök Azerbajdzsánban tett hivatalos látogatásán oroszellenes szövetség kialakítását szorgalmazta az azerbajdzsán parlamentben orosz nyelven tartott felszólalásában. Szaakasvili szerint Moszkva az Orosz Birodalom feltámasztását tűzte ki célul, ennek megakadályozására pedig össze kell fogniuk az érintett országoknak. A grúz elnök úgy véli, Oroszországban ma ugyanazok a fejlemények történnek, mint 100 évvel ezelőtt: Oroszország újabb és újabb gyarmatokat akar magához láncolni. Az Eurázsiai Unió célja valójában nem más, mint a Szovjetunió helyreállítása, ami viszont gyökereiben a cári idők terjeszkedő politikájára nyúlik vissza.

Oroszország szomszédai szabadságának és függetlenségének felszámolására törekszik Szaakasvili szerint, ezért a posztszovjet országoknak kéz a kézben kell egyesülniük, máskülönben egyenként a történelem szemétdombjára kerülnek.

A grúz elnök azt is kifejtette Bakuban, hogy erős, virágzó Oroszországról álmodik, amely nem fenyegeti szomszédait és méltó életet tud biztosítani polgárainak. Szaakasvili dicsérően szólt az orosz ellenzékiekről, akiket valódi patriótáknak nevezett.

Putyin szintén megemlékezett grúz kollégájáról újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén. A leendő orosz elnök leszögezte: nem vonja ki az orosz katonai erőket Abháziából és Dél-Oszétiából. Putyin lényegében bűnözőnek nevezte Szaakasvilit, akinek nem lehet hinni a szavában (a grúz elnök még 2004-ben megígérte, hogy az Adzsáriából kivont orosz hadsereg bázisán terrorellenes központot hoznak létre, amiből nem lett semmi). Szaakasvilivel tehát nincs miről tárgyalni.

 

(president.az, Postimees)

Cimkék: Szaakasvili, Oroszország, Azerbajdzsán
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat