OROSZVILAG.HU


Közép-Ázsia kicsúszik az oroszok kezéből?

  |  2012-03-22 10:00:05  |  
Gyóni Gábor

Közép-Ázsia kicsúszik az oroszok kezéből?

Moszkva a kirgizeket bünteti

Közép-Ázsia kicsúszik az oroszok kezéből?

A Kreml „nagyon elégedetlen” a múlt év őszén megválasztott kirgiz elnök, Almazbek Atambajev tevékenységével – ezt egy magasrangú orosz hivatalnok közölte a sajtó munkatársaival. Az ok, hogy Atambajev kilátásba helyezte a kirgizisztáni (Kant) orosz támaszpont bezárását, amit egy 2009-es megállapodás szerint 2058-ig bérel Moszkva. A kirgiz elnök – aki korábban az ország területén lévő amerikai bázis bezárását is kilátásba helyezte 2014-es határidővel – szerint „semmilyen haszna nincs” az orosz bázisnak Kirgizisztán területén.
Atambajev elégedetlen a Belaruszt, Oroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt és Tadzsikisztánt tömörítő katonai szervezet, a Kollektív Biztonsági Együttműködés (ODKB) működésével is, és a szervezet főtitkára, Nyikolaj Bordzsjuzsi leváltását követeli.
Moszkva – az orosz bürokráciára jellemző módon, az embereket büntetve - figyelmeztető lépésként megszüntette a kirgiz állampolgárok számára a könnyített orosz állampolgársághoz jutás lehetőségét. Kérdés, hogy a represszív-büntető intézkedések mennyiben járulnak hozzá a két ország közti kapcsolatok fejlesztéséhez?
A múlt évben Oroszországnak komoly vitája támadt Tadzsikisztánnal, Türkmenisztánnal sem a legjobbak a kapcsolatok, Üzbegisztán pedig lényegében ignorálja az együttműködést az ODKB-ban. Azaz Közép-Ázsiában jelenleg egyedül Kazahsztánnal van rendezett kapcsolata Oroszországnak.
 
(Vedomosztyi)
Cimkék: Oroszország, Közép-Ázsia, Kirgizisztán, Atambajev
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat