OROSZVILAG.HU


A Győzelem 67. évfordulója

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-05-09 12:44:40  |  
Oroszvilag.hu

A Győzelem 67. évfordulója

Hogyan emlékeztek a posztszovjet térségben?

A Győzelem 67. évfordulója

Vlagyimir Putyin orosz elnök még május 8-án megkoszorúzta Moszkvában az Ismeretlen katona sírját, és a Győzelem napja alkalmából táviratokat küldött a volt szovjet köztársaságok (kivéve Mihail Szaakasvili grúz elnököt, helyette a „grúz néphez” címezte üzenetét), valamint külön Abházia és Dél-Oszétia vezetőinek.
Moszkvában megtartották a hagyományos Győzelem napi dísszemlét, melyen 14 ezer ember és mintegy 100 haditechnikai eszköz vett részt. Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében emlékeztetett, a nácizmust, ezt a „szörnyű és cinikus erőt” 67 évvel sikerült megsemmisíteni. Oroszország más városaiban is katonai dísszemléket tartottak, tartanak. Az ellenzéki kommunisták külön tartott moszkvai felvonulásán néhány ezer fő jelent meg.
A Minszkben tartott megemlékezésen Alekszandr Lukasenko a Szovjetunió és a szovjet emberek hősiességét hangsúlyozta a nácizmus legyőzésében.
Kijev központjában, a Függetlenség terén Viktor Janukovics ukrán elnök beszédében köszönetet mondott a veteránoknak a kivívott szabadságért.
Jerevánban Szerzs Szarkiszjan elnök az örmény nép áldozatvállalására emlékeztetett.
Bakuban Ilham Alijev azerbajdzsán elnök is résztvett a Győzelem 67. évfordulóján tartott megemlékezésen, köszöntötte a veteránokat, és megkoszorúzta Azi Aszlanov, a Szovjetunió hőse emlékművét.
Batumiban Mihail Szaakasvili azt hangoztatta, hogy a grúz nép hozta a legnagyobb áldozatot a fasizmus legyőzésében, hiszen arányait tekintve a grúzok között volt a legnagyobb veszteség a Szovjetunió népei közül. A grúz elnök szerint a mai helyzet cinizmusa abban van, hogy Grúzia bizonyos területei „megszállás” alatt vannak.
Tallinnban a Bronzkatona szobrát koszorúzták meg veteránok, az Győzelem napi megemlékezések az Orosz Kulturális központ szervezésében zajlanak.
Andris Berzins lett elnök az európai gyakorlatnak megfelelően május 8-án emlékezett meg a nácizmus felett aratott győzelemről.
Kirgizisztán fővárosában, Biskekben Almazbek Atambajev államfő azt hangsúlyozta, a Szovjetunió népei együtt harcoltak a fasizmus ellen.
Dusanbéban katonai dísszemlét tartottak, Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök a Türkmenisztán népéhez intézett üzenetében a türkmén nép hősiességét és a győzelemben játszott szerepét hangsúlyozta. A közép-ázsiai országban megkoszorúzták a háború emlékműveit.
A többi közép-ázsiai ünnepségről korábban beszámoltunk.
 
(kremlin.ru)
Cimkék:
Országok: Észtország Lettország Belarusz Ukrajna Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat