OROSZVILAG.HU


Tadzsikisztánt is elvesztheti Oroszország 

  |  2012-07-07 09:09:33  |  
Gyóni Gábor

Tadzsikisztánt is elvesztheti Oroszország 

Az USA már az ajtóban toporog 

 Tadzsikisztánt is elvesztheti Oroszország 

 

Üzbegisztán után hirtelen Tadzsikisztánt is elvesztheti Oroszország, azok után, hogy kiéleződött a vita a két ország között a Tadzsikisztánban állomásozó orosz csapatok bázisainak bérletéről. Dusanbe azt szeretené, hogy az orosz csapatok ne 49 évig – mint ahogy erről tavaly Medvegyev és Rahmon elnökök megállapodtak - hanem csak 10 évig maradhassanak a közép-ázsiai országban, és folyamatosan változtatja a szerződés feltételeit.

Közben az Egyesült Államok azonnal reagált a helyzetre, kijelentve, megnövelik a tadzsikisztáni határvédelemre fordított támogatás összegét. Míg Oroszországgal a vita zajlik, július 5-én Dan Burton vezetésével egy amerikai kongresszusi delegáció járt Dusanbéban, mely a tadzsik-amerikai együttműködés elmélyítéséről tárgyalt. Burton szerint Tadzsikisztán Közép-Ázsia „egyik legfontosabb országa”, melynek kulcsszerepe van a régió biztonságpolitikájában, az Egyesült Államoknak pedig érdeke a kapcsolatok fejlesztése. Burton szerint a 2014-ben bezárásra kerülő kirgizisztáni Manasz légibázis Tadzsikisztánba kerülhetne át. Mint mondta, az USA-nak mindenképpen szüksége lesz egy bázisra Afganisztán közelében, annak biztosítékául, hogy az afganisztáni csapatkivonás után nem üti fel a fejét ismét a Taliban. Sajtóértesülések szerint az USA az Ajni repülőteret kaphatja meg, amelyre Oroszország és India is pályázik (és ahol az indiai sajtó szerint tavaly már megfordultak az indiai légierő alakulatai).

Ugyanezen a napon kudarccal végződtek Dusanbéban az orosz és a tadzsik védelmi miniszterek tárgyalásai. Moszkva szerint Dusanbe elfogadhatatlan feltételeket támasztott az orosz bázisok bérletének meghosszabbításához.

 

(regnum.ru)

 

 

Cimkék: Oroszország, Tadzsikisztán, USA,
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat