OROSZVILAG.HU


Ukrajna válság előtt?

  |  2012-11-15 11:54:08  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna válság előtt?

Infláció, áremelkedés, lassuló gazdaság, növekvő terhek

 Ukrajna válság előtt?

 

A Régiók Pártja győzelmét hozó parlamenti választások után véget ért Ukrajnában a „kegyelmi időszak”: a hrivnya zuhanni kezdett, a dollár rövid idő alatt 8 hrivnyáról 8,35-re drágult, az élelmiszerek ára rohamtempóban nő - a legnépszerűbb kenyérfajta Kijevben 17 %-al drágult, s országszerte 10-20 %-os az áremelkedés mértéke - s már előre jelezték, hogy a kommunális szolgáltatások árai is növekedni fognak.

Az ukrán gazdaság a jelek szerint nem tud kilábalni a gödörből, a külkereskedelmi mutatók jelentősen romlottak. A napokban Nyikolaj Azarov miniszterelnök is elismerte, hogy Ukrajna nem tudja a külpiacokon értékesíteni termékeit, közben az országnak jelentős adósságot kell törlesztenie, és az orosz gáz árával is problémák vannak, miközben a választások előtt a hatalom a valuta- és aranytartalékok 15 %-át (mintegy 5 milliárd dollárt) költött el a válságjelenségek elfedésére.

A kohászat termelékenysége csökken, az építőipar 10 %-ot zuhant. A 2,3 %-osra tervezett gazdasági növekedésből jó ha 1 % lesz.

A hitelfüggő Kijev egy újabb IMF hiteldózisban reménykedett, ám a szervezet szakértői november elején elhagyták az országot. Az IMF a következő hitelért cserébe újabb és újabb megszorító intézkedéseket várna el, ami politológusok szerint lázadások kitöréséhez is vezethet.

Ebben az esetben Ukrajna Moszkvához fordulhat segítségért.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Ukrajna, gazdaság, IMF
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat