OROSZVILAG.HU


Biskek gáz és áram nélkül fagyoskodik

  |  2012-12-19 13:39:45  |  
Oroszvilag.hu

Biskek gáz és áram nélkül fagyoskodik

A miniszterelnök szerint az emberek a hibásak

 Biskek gáz és áram nélkül fagyoskodik

 

Észak-Kirgizisztánban már két hete erős fagyok uralkodnak, s bár a hatóságok ősszel még azt mondták, az ország felkészült a télre, a valóságban más a helyzet.

December 12-én Biskek elővárosaiban és a főváros bizonyos körzeteiben kikapcsolták a gázt, december 14-én pedig további körzetekre terjesztették ki a gázszünetet.

Ennek következtében a lakosság tömegesen kezdett elektronikus fűtőeszközöket használni, ami viszont a biskeki áramellátórendszer összeomlását okozta.

Gáz azért nincs Kirgizisztánban, mert Kazahsztán és Üzbegisztán adósság miatt felfüggesztette a gáz exportját az országba. Az adósságot Zsantoro Szatibalgyijev miniszterelnök is elismerte, aki szerint azonban csak a kazah félnek tartozik Kirgizisztán 3,5 millió dollárral, Üzbegisztán felé nincs tartozás. Szatibalgyijev szerint egyébként szó sincs katasztrófáról, csak lokális jellegű fennakadások vannak, és amúgy is, „a tél váratlanul jött.” A miniszterelnök szerint egyébként maguk a városlakók felelősek a kialakult helyzetért, mondván „tehettek volna félre szenet”. „Már számos alkalommal felhívtuk a lakosság figyelmét, hogy készüljenek a télre, ám az emberek nem eléggé figyelmesek. Remélem, a lakosság tanul a saját hibájából” – jelentette ki a kormányfő.

Egyelőre csak elszórt tiltakozások észlelhetők Biskekben, a kemény fagy visszatartó erőt jelent, hogy az emberek kimenjenek az utcára...

Egyelőre az sem világos, mikor lesz ismét gáz a kirgiz fővárosban.

 

(ferghana.ru) 

 

Cimkék: Biskek
Országok: Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat