OROSZVILAG.HU


Bakijev lemondott

  |  2010-04-16 10:14:58  |  
Gyóni Gábor

Bakijev lemondott

De nem kerülheti el a felelősségrevonást 

 Bakijev lemondott

 

Tegnap a kirgizisztáni Osban kudarcba fulladt Kurmanbek Bakijev elnök támogatóinak kísérlete, hogy Dzsalal-Abadhoz hasonlóan szétverjék az ideiglenes kormány támogatóinak tüntetését. Bakijev ezután Kazahsztánba menekült, ahol egy faxon közzétett nyilatkozatban lemondott. Az orosz nyelvű lemondónyilatkozatban államcsínynek nevezte a múlt héten kitört hatalomváltást és az ellenzéket tette felelőssé a több mint 80 ember halálát okozó vérontásért. Bakijev részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. Annak érdekében viszont, hogy elkerüljék az ország szakadását, benyújtotta lemondását.

A faxon közzétett lemondónyilatkozat hitelességét ugyanakkor megkérdőjelezte Akmat Bakijev, Kurmanbek Bakijev egyik fivére, aki szerint Bakijev lemondása körül a tárgyalások még csak zajlanak, a közzétett lemondónyilatkozat pedig hamis.

Roza Otunbajeva, az ideiglenes kormány feje szintén közleményt adott ki, amiben azzal vádolta Bakijevet, hogy tudatosan polgárháborús helyzet szítására törekedett. A közlemény szerint a kirgiz kormány az ENSZ, az EBESZ, Oroszország, Kazahsztán és az USA támogatásával határozatot hozott Kurmanbek Bakijev száműzéséről. Ugyanakkor Bakijevnek és környezetének – akik közül már többeket őrizetbe vettek - bíróság előtt kell majd felelnie az elkövetett bűncselekményekért.

Bakijev fia, a számos pozíciót betültő Makszim ellen máris büntetőeljárást kezedeményezett az ügyészség felelőtlen gazdálkodás miatt.

Kurmanbek Bakijev 2005-ös hatalomra jutását követően privatizációt hirdettek meg az energetikai és szolgáltató szektorban, azzal a Bakijev által is hangoztatott jelszóval, hogy „az állam rossz gazda”. Az ellenzék gyakran bírálta Bakijevet amiatt, hogy az „állam rossz gazda” jelszava alatt az elnök környezetéhez közel álló emberek szereztek jelentős gazdasági pozíciókat.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/04/16/bakijev-lemondott/

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat