OROSZVILAG.HU


Szaakasvili kész újra a háborúval foglalkozni

  |  2013-04-19 13:46:42  |  
Juhász Attila

Szaakasvili kész újra a háborúval foglalkozni

Hajlandó a parlament előtt számot adni

 Szaakasvili kész újra a háborúval foglalkozni

Szaakasvili hajlandó a grúz parlament kérdéseire válaszolni a 2008-as dél-oszétiai események kapcsán. A miniszterelnök, Bidzina Ivanisvili támogatásával április elején létrejött vizsgálóbizottság célja az öt napos háborús cselekményeiről, főként kirobbanásának körülményeiről való tisztább kép alkotása.

Az előző kormányzat Ivanisvili április elején tett bejelentése szerint nem megfelelően cselekedett, mikor a grúz csapatok felkészülésére és hadrendbe állítására adott parancsot még mielőtt az orosz haderő átlépte volna a határt. Állítása szerint ellenőrizetlen volt egyes grúz fegyveres csoportok tevékenysége, amire a helyes lépés nemzetközi megfigyelők meghívása lett volna.

Szaakasvili első reakciójában elutasította a bizottsággal való együttműködést. Korábban annak munkáját államellenesnek minősítette, mivel annak véleménye szerint a 2008. augusztusi eseményeket felülvizsgálatának célja az ország területi integritásának megkérdőjelezése. Egy héten belül azonban már készségéről biztosította a parlamentet és a közvéleményt, amennyiben a vizsgálat törvényes parlamenti keretek között zajlik.

Az ekhokavkaza.com által megszólaltatott grúz lakosok többsége szerint helyénvaló a kérdés újbóli megvizsgálása, amennyiben a bizottság képes objektívan működni. Szükségességét abban látják, hogy a kérdés eddig politikai viták központja volt és nem a tényeken alapuló véleményformálás állt a határozta meg azt. Többen egyértelműnek látják Oroszország agresszor szerepét, ám van, aki arra volt kíváncsi, elkerülhető lett volna-e a háború.

 

(Ekhokavkaza.com)

Cimkék: Szaakasvili, háború, 2008
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat