OROSZVILAG.HU


Szaakasviliék csecsen gerillákat képeztek ki? 

  |  2013-04-27 15:04:29  |  
Gyóni Gábor

Szaakasviliék csecsen gerillákat képeztek ki? 

A grúz elnök tagadja a vádakat

 Szaakasviliék csecsen gerillákat képeztek ki? 

 

Bidzina Ivanisvili grúz miniszterelnök a Rusztavi-2 csatornának adott nyilatkozatában azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy Grúziában az előző hatalom fegyveres gerillákat készített fel. Ivanisvili ezt arra az ombudsmani jelentésre alapozva jelentette ki, amely a 2012-es lopotai incidenst vizsgálta.

Ucsa Nanuasvili ombudsman szerint a hatalom hazudott, amikor tavaly azt állította, kaukázusi fegyveresek törtek be Grúzia területére. Ezek a kaukázusiak - akikkel aztán a grúz különleges alakulatok fegyveres harcba keveredtek – ugyanis nem Oroszországból hatoltak be Grúziába, hanem Tbiliszi toborozta őket Európában, azzal a céllal, hogy Oroszország (a Csecsen Köztársaság) elleni diverzáns akciókra készítsék fel őket.

Nanuasvili információi szerint 2012 tavaszán mintegy 120 csecsent és más kaukázusi származásút sikerült beszervezni, akiket egy Tbiliszi közelében található bázison készítettek fel. A beszervezett kaukázusiakat azonban mégsem dobták át Csecsenföldre, ami elégedetlenséget váltott ki körükben. A kaukázusiak nem voltak hajlandó átadni fegyvereiket, miután a grúz hatóságok antiterrorista akciót kezdtek ellenük. Ennek során számos gerilla és grúz katona is meghalt.

Az amerikai látogatáson tartózkodó Szaakasvili elnök ma tagadta Nanuasvili és Ivanisvili felvetéseit a kaukázusi gerillák kiképzéséről.

 

 

(Itar-Tassz, Echo Moszkvi) 

 

Cimkék: Szaakasvili, Ivanisvili, csecsenek
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat