OROSZVILAG.HU


Moldova kárpótlást kér Oroszországtól?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-23 08:36:55  |  
Gyóni Gábor

Moldova kárpótlást kér Oroszországtól?

28 milliárd dollár a "szovjet okkupáció" ára

 Moldova kárpótlást kér Oroszországtól?

 

Moldovában, miután tavaly a nyugatbarát (románbarát) erők jutottak hatalomra, érezhetően megerősödött az oroszellenes közbeszéd. Ennek egyik jeleként a "másik román államban" egy állami bizottságot hoztak létre, amely a kommunista totalitárius rezsim és a szovjet „okkupáció” által okozott károkat volt hivatott összeszámlálni.

A lajstrom elkészült, az összeg 27,8 milliárd dollár. Ezt az összeget Kisinyov szerint Oroszországnak (mint a Szovjetunió jogutódjának) kellene kifizetni. Ezt mondta legalábbis Vjacseszlav Sztevile moldáv történész, a bizottság tagja, aki szerint Oroszországnak fizetnie kell a „moldáv lakosság kiirtásáért és deportálásáért.” Tételesen: az 1946-7-es éhínség során 174 ezer embert „semmisítettek meg” – ez 15,72 milliárd dollár. 72 ezer lakos deportációjáért: 6,23 milliárd dollár. A német-szovjet front első vonalában 55 ezer ember halt meg – a felelősség ezért is Moszkvát terheli: 5,9 milliárd dollár. A történész elmondta, hogy a kár kiszámításánál ugyanazokat a módszertani elveket alkalmazták, mint amit a balti államok is, amelyek már lajstromba vették a szovjet „megszállás” okozta károkat (Litvánia – 20 milliárd dollár, Lettország 18,5 milliárd dollár). Sztevile szerint egyébként Oroszország ingyen gázzal egyenlíthetné majd ki a Kisinyov által benyújtott számlát.

A Mihai Ghimpu ideiglenes államfő által összehívott történészbizottság javaslatát még el kell fogadnia a parlamentnek, de ha ez megtörténik, az nyilvánvalóan súlyosan meg fogja terhelni a moldáv-orosz viszonyt.

 (ng.ru)

 

Cimkék:
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat