OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán elnököt választ

  |  2013-10-08 14:16:17  |  
Oroszvilag.hu

Azerbajdzsán elnököt választ

Aligha kétséges Ilham Alijev győzelme

 Azerbajdzsán elnököt választ

Azerbajdzsánban holnap kerül sor az elnökválasztásra, melynek során a szavazópolgárok öt évre választják meg az ország elnökét.

Tíz jelölt vesz részt a szavazáson, a legfőbb esélyes Ilham Alijev jelenlegi elnök. Kihívói súlytalan és névtelen jelöltek, akik csak demokratikus díszletként indulnak a szavazáson.

Alijev reális ellenzéke, a sietve összetákolt Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa (DENT)először Rusztam Ibragimbekovot akarta indítani az elnökválasztásokon, akit azonban, mivel orosz állampolgár is, végül nem regisztráltak. Helyette „dublőrként” a kevésbé ismert Dzsamil Haszanli történészt dobták be.

Haszanli professzor kampánya zömmel az oligarchák ijesztgetésében és populista pénzosztó ígéretekben merül ki. Az ellenzék gyengeségét jelzi, hogy a DENT naggyűlésére, melyre egy 20 ezer nézőt befogadni képes stadionban került sor, csak 5-6 ezer szimpatizánst sikerült összetrombitálni.

Ilham Alijev elnök a közelmúltban számos felújított iskolát, kultúrközpontot és más intézményeket adott át.

Alijev győzelme aligha kétséges: az előrejelzések szerint a jelenlegi államfő a szavazatok 85 százalékára számíthat, a hatalom tehát biztos lehet a dolgában.

A választásokat 40 ezer megfigyelő követi majd nyomon, ezek közül 1300 fő külföldi, mintegy 100 országból.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Azerbajdzsán, Ilham Alijev, Haszanli, elnökválasztás
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat