OROSZVILAG.HU


A Krím csatlakozna Oroszországhoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-03-06 12:14:36  |  
Oroszvilag.hu

A Krím csatlakozna Oroszországhoz

Mit mond erre a népszavazás és főként Putyin?

 A Krím csatlakozna Oroszországhoz

Rusztam Temirgalijev krími miniszterelnök-helyettes közlése előrehozták a krími népszavazás időpontját, amire március 16-án kerül sor az eredetileg tervezett március 30 helyett.

A krími parlament még a népszavazás előtt, a mai napon egyhangú határozatot hozott, hogy csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz. A krími honatyák szerint februárban alkotmányellenes puccs történt Ukrajnában. A hatalomra került nacionalista erők durván megsértik Ukrajna alkotmányát, a kisebbségek jogait.

A népszavazáson a következő kérdéseket teszik fel: „1. Akarja-e a Krím újraegyesülését Oroszországgal mint az Oroszországi Föderáció szubjektuma?” „2. Támogatja-e a Krími Köztársaság 1992-es alkotmányának visszaállítását Ukrajna részeként?

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, Oroszország nem szándékozik magához csatolni a Krímet.

Leonyid Szluckij, a Duma FÁK-bizottságának elnöke szerint Moszkva a krími népszavazás ismeretében hozza meg döntését, bár a Duma frakciói "támogatják Ukrajna területi egységét", de "megértik a krímieket is."

A félszigeten a lekapcsolt független tévécsatorna, a Csernomorszkij sávján az orosz állami Rosszija-24 kezdte meg sugárzását.

 

(Echo Moszkvi) 

Cimkék: Krím, Oroszország, népszavazás, Putyin,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat