OROSZVILAG.HU


Decentralizációt ígér Kijev

  |  2014-04-19 08:41:16  |  
Oroszvilag.hu

Decentralizációt ígér Kijev

Moszkva a maga módján értékeli a genfi megállapodást

 Decentralizációt ígér Kijev

 

Kijev a csütörtöki genfi megállapodás keretein belül sajátos státuszt ígér az orosz nyelvnek és kész decentralizálni Ukrajnát – közölte Alekszandr Turcsinov, a Rada elnöke, ideiglenes államfő.

A régiókban hivatalossá válhat az orosz és más nyelvek, ha a helyi közgyűlések ezt megszavazzák. Megszűnnek az állami megyei adminisztrációi. Ukrajna kész az alkotmány reformjára is a decentralizáció érdekében – jelentette ki Turcsinov televíziós beszédében.

Az Oroszország, Ukrajna, EU és USA által aláírt genfi egyezmény előírja az összes illegális fegyveres alakulat leszerelését. A genfi megállapodás után Kijev leállította a kelet-ukrajnai „antiterrorista operáció” aktív fázisát.

Moszkva szerint mindenekelőtt a Jobboldali Szektort, és a februári államcsínyben résztvett fasiszta csoportokat kell lefegyverezni, továbbá Kijevnek szabadon kell bocsátania az őrizetbe vett kelet-ukrajnai „népi kormányzókat”. A Majdan híveinek fel kell szabadítaniuk az általuk elfoglalt állami intézményeket Kijevben és Nyugat-Ukrajnában.

 

 

(newsru.com)

Cimkék: Kijev, decentralizáció, genfi megállapodás, Moszkva
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat