OROSZVILAG.HU


Donyeck, Luganszk a függetlenségről dönt

  |  2014-05-11 14:42:08  |  
Oroszvilag.hu

Donyeck, Luganszk a függetlenségről dönt

Átállt a leggazdagabb ukrán oligarcha? Ismét öltek az ukrán fegyveresek

 Donyeck, Luganszk a függetlenségről dönt

Nagy lelkesedéssel vette kezdetét a kelet-ukrajnai Luganszk és Donyeck megyében az e területek függetlenségéről szóló - Kijev és a Nyugat által el nem ismert - népszavazás.

Mariupolban, ahol az elmúlt napokban heves harcok dúltak, kígyózó sorok tekeregtek a választókörzetek előtt.

Luganszk megye Kijev kontrollja alatt lévő területein elkoboztak 15 ezer választóívet. Mariupolban a szavazás után az ukrán titkosszolgált elkobzott 10 ezer szavazóívet. Luganszk megyében a részvételi arány a korai délutáni órákban elérte a 65 %-ot, és Donyeckben is 50 % feletti a részvétel.

Rinat Ahmetov, a leggazdagabbnak tartott ukrán oligarcha érdekkörébe tartozó Metinveszt vállalat saját fegyveres védelmi szervezet megalapítását jelentette be.  A Metinveszt legfontosabb objektumai a Donyeck megyei Mariupolban találhatók, ahol az elmúlt napokban véres harcok dúltak. A Metinveszt közleményt adott ki, melyben azt követelte, hogy az ukrán hadsereg függessze fel az "antiterrorista operációt" és vonja ki csapatait a Donbasszból. A Metinveszt közleményét többen is úgy értékelték, hogy Ahmetov átállt a szeparatisták oldalára. 

A krími Szimferopolban mintegy 200 ember szimpátitüntetést tartott, a kelet-ukrajnai népszavazást támogatva. Harkov központjában szintén néhány száz oroszbarát tüntető rendezett demonstrációt. 

Odesszában három ukrán katona dezertált. 

Krasznoarmejszk városát elfoglalta az ukrán hadsereg Dnyepr nevű alakulata. A szavazóköröket ebben a városban lezárták. Az ukrán Nemzeti Gárda alakulatai megöltek egy civilt Krasznoarmejszkban, amikor civilek egy csoportja megpróbált a katonák útjába állni. 

 

 

(korrespondent.net, Echo Moszkvi, gazeta.ru)

 

Cimkék: Luganszk megye, Donyeck megye, Mariupol, Oleg Ljasko, Donyecki Népköztársaság
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat