OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán Washingtont bírálja

  |  2010-05-06 14:52:49  |  
Kozma Tamás

Azerbajdzsán Washingtont bírálja

Elhidegülés

Azerbajdzsán Washingtont bírálja

Elin Szulejmanov, Azerbajdzsán los angelesi főkonzulja Montana állam Energetikai Egyetemén Azerbajdzsán szerepéről, illetve az USA vezetőinek a kaukázusi illetve közép-ázsiai térségben folytatott politikájáról tartott előadást.

A főkonzul elégedetlenségét fejezte ki az Egyesült Államok Kaukázus-politikája kapcsán: húsz éve megoldatlan a karabahi kérdés, miközben az Obama-adminisztráció csak a török-örmény viszonyok rendezésére koncentrál. Szulejmanov ugyanakkor dicsérte a Clinton-adminisztráció stratégiáját, amely a kaukázusi régió egészét átfogta: éppen ezt hiányolta az azeri vezetés a republikánus kormányzattól, amely számára leginkább a „színes forradalmak” kirobbantása jelentett politikai ambíciókat. „Obama elnök ragyogó beszédeket tart, ami után nem történik semmi” – mondta Szulejmanov. Ezzel szemben Oroszországot emelte ki pozitív példaként, az orosz vezetők nem a beszédeikben erősek, hanem a cselekedeteikben, s ha konkrét lépés megtételét érzik szükségesnek, akkor azt megteszik. A főkonzul szerint amennyiben az USA nem változtat jelenleg Kaukázus-politikáján vagy azt nem a clintoni, átfogó szellemben vezeti, akkor visszaszorul befolyása a térségben.

A főkonzul kritikája újabb jele annak az elhidegülésnek, amely az elmúlt időszakban következett be az Egyesült Államok és Azerbajdzsán viszonyában.

           

 

(day.az)

 

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat