OROSZVILAG.HU


Donyeck felkelésre szólítja fel az ukránokat

  |  2014-08-22 12:15:13  |  
Oroszvilag.hu

Donyeck felkelésre szólítja fel az ukránokat

Az orosz segélykonvoj betört Ukrajnába

 Donyeck felkelésre szólítja fel az ukránokat

Az orosz Külügyminisztérium közleménye szerint Moszkva nem vár tovább az ukrán hatóságok engedélyére és önhatalmúlag elindítja a hosszú ideje az orosz-ukrán határon veszteglő segélykonvojt Luganszk felé. Moszkva szerint az ukrán hatóságok szándékosan lassították a konvoj haladását. 

Moszkva óva intette Kijevet attól, hogy meggátolja a humanitárius segély mozgását. Kijev szerint a konvoj az ukrán hatóságok engedélye nélkül lépte át a határt. Az ukrán titkosszolgálat vezetője, Valentin Nalivajcsenko szerint agresszióként értékelhető a teherautók betörése Ukrajnába, az ukrán fegyveres erők mindazonáltal nem fognak erőt alkalmazni a konvojjal szemben. 

Oleg Carjov, Novorosszija parlamentjének elnöke felhívást intézett az ukrán néphez, melyben Kijevvel szembeni felkelésre szólított fel. „Ukrajna polgárai! Ébredjetek fel és nézzetek szembe az igazsággal: a kijevi politikusok, akik a nácizmust tették meg ideológiájukká, testvérháborúba taszítottak minket. Jellemző, hogy többségük se nemzetisége, se vallása, se lelke szerint nem ukrán.”

Miközben az ukrán anyák a biztos halálba küldik fiaikat, az oligarchák a hadsereg számára történő kétes szállításokkal gyarapítják vagyonukat, ezért forradalomra szólítják fel Ukrajna népét.

Donyeckben augusztus 24-én, az ukrán függetlenségi napon a zsákmányolt ukrán haditechnikát és a foglyul ejtett ukrán katonákat fogják felvonultatni. Kijevben katonai parádét tartanak majd ezen a napon.

Orosz sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok intenzív katonai segítségnyújtásban részesíti Ukrajnát. Az USA M777-es tarackokat, tanácsadókat, zsoldosokat küldött a kelet-ukrajnai harcmezőre.

A szeparatisták Kelet-Ukrajnában lelőtték az ukrán hadsereg egyik Mi-24-es helikopterét. A legénység életét vesztette.

 

 

 

(Moszkovszkij Komszomolec, regnum.ru, gazeta.ru) 

 

Cimkék: Moszkva, Kijev, Ukrajna, Donyeck, segélykonvoj
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat