OROSZVILAG.HU


Az "orosz párt" győzött Lettországban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-10-06 12:48:58  |  
Gyóni Gábor

Az "orosz párt" győzött Lettországban 

De a jobboldali koalíció maradhat hatalmon

 Az "orosz párt" győzött Lettországban 

A Lettországban szombaton tartott parlamenti választásokat az oroszajkú lakosság érdekeit is védő Egyetértés szociáldemokrata párt nyerte meg. A párt a szavazatok 23,13 %-át szerezte meg, 5 %-kal kevesebbet, mint három éve. Hiába végeztek első helyen a szociáldemokraták, aligha kerülnek hatalomra, a kormánykoalíciót alkotó jobboldali pártok együttes eredménye jobb.

A jobbközép Egység párt, javítva a 2011-es választási eredményeken, 21,76 %-os szavazati arányt ért el (2011: 18,83 %). Jelentősen javított korábbi eredményén a Zöldek és Gazdák Szövetsége, mely ezúttal minden ötödik választó bizalmát meg tudta nyerni (19,62 %, három éve 12,22 %). A korábbinál jobban szerepelt a lett nacionalista pártszövetség is: a Mindent Lettországért tömörülés most 16,57 %-ot szerzett (2011: 13,88 %). Sikerült még mandátumot szereznie a Szejmben a centrista Lett Régiók Szövetségének (6,55 %), és az oroszajkúakat is megszólító, demokrata Szívvel Lettországért mozgalomnak is (6,88 %).

A választási részvétel 58 %-os volt.

Ennek alapján az Egyetértés 24 helyet szerez a Szejmben, a Szívvel Lettországért 7 mandátumot. A többi 69 képviselői helyen a centrista-jobboldali-nacionalista pártok osztoznak.

A régiókat tekintve az Egyetértés győzött a főváros Rigában (38 %) és Latgalében (39 %). Vidzemében az Egység végzett első helyen (25,85 %); Kurlandon (36 %) és Zemgaléban (28 %) a Zöldek és Gazdák Szövetsége.

Mint a térképen (piros: Egyetértés, világoszöld: Egység, zöld: Zöldek és Gazdák Szövetsége, lila: nacionalisták) is látszik, az Egyetértés főleg az oroszajkú vidékeken szerepelt jól, Rigában és Délkelet-Lettországban; az Egység Közép-Lettországban, Riga közelében; de a vidéki Lettországban régióinak többségében a Zöldek és Gazdák Szövetsége nyert.

Az "orosz párt" győzött Lettországban 

 

 

 

(sv2014.cvk.lv)

 

Cimkék: Egyetértés, Szejm, Szívvel Lettországért, Zöldek és Gazdák Szövetsége, Egység, Riga, Lettország, „orosz párt”, jobboldali koalíció
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat