OROSZVILAG.HU


Nemzeti ébredés Belaruszban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-11-26 11:59:10  |  
Oroszvilag.hu

Nemzeti ébredés Belaruszban 

Ellensúly Moszkvával szemben

 Nemzeti ébredés Belaruszban 

Talán az ukrajnai események hatására is az elmúlt hónapokban Belaruszban divatos lett a belorusz nemzeti eszme.

Kedden került sor Minszkben a Belorusz Függetlenségi Kongresszus ülésére, melynek vezetője, Jelena Anyiszim még a nyáron kijelentette szándékát, hogy indulna a 2015 novemberi elnökválasztásokon.

Az egymással marakodó ellenzéki törpepártok nem tudnak megállapodni a közös fellépésről. Ilyen háttér mellett megnő a jelentősége a „nem hivatalos” ellenzéknek, melyet a belorusz nemzeti kultúrát támogató értelmiségiek képviselnek.

Belaruszban az elmúlt hónapokban számos öntevékeny csoport jött létre a belorusz nyelv és történelem tanulmányozására, divatba jött a belorusz népviselet, Vityebszkben szobrot állítottak a 14. században élt Algirdas litván fejedelemnek. Szeptemberben a hatalom támogatásával megemlékeztek az orsai csata ötszázadik évfordulójáról (ebben az 1514-es ütközetben a lengyel-litván seregek vereséget mértek a moszkvai hadakra), és emlékérmet verettek az Orsánál a lengyel-litván seregeket vezető Konsztantyin Osztrozsszkij tiszteletére.

Lukasenko elnöksége idején, 1996-ban a korábbi belorusz nemzeti zászlót és címert is betilották, és az ország visszatért a szovjet időkben alkalmazott szimbolikához. A nemzeti erőket egyesítő Belorusz Népi Front vezetője, Zenon Poznyjak elmenekült az országból.

Lukasenko elnöksége idején visszaszorultak a belorusz nyelvű iskolák, kevesebb belorusz nyelvű könyvet adnak ki. Maga Lukasenko is mindig oroszul beszél, nem is tud rendesen beloruszul.

Ebben az évben azonban Lukasenko néhányszor megpróbálkozott belorusz nyelvű felszólalásokkal is, és kijelentette, hogy növelni kell a belorusz nyelvű órák számát. Jövőre a belorusz állami tévé és rádió műsorának már a negyede belorusz nyelven fog hangzani.

Mindennek oka, hogy az ukrajnai válság után Alekszandr Lukasenko elnök, aki eddig csak a Nyugatot tartotta fenyegetésnek Belarusz számára, megértette, hogy Oroszország is veszélyes lehet. Lukasenko húsz éves elnöksége alatt felszámolta a belorusz „nacionalista mezőt”, most viszont saját kezűleg akarja újjáteremteni azt, hogy ellensúlyt képezzen Moszkvával szemben.

 

 

 

 

(gazeta.ru) 

Cimkék: Belarusz, Lukasenko, belorusz nyelv,
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat