OROSZVILAG.HU


Velejéig korrupt az ukrán egészségügy

  |  2010-05-12 10:05:01  |  
Gyóni Gábor

Velejéig korrupt az ukrán egészségügy

Maffiaszerű mechanizmusok

 Velejéig korrupt az ukrán egészségügy

 

Ukrajna is azon országok közé tartozik, amelyet a mindent átható korrupció hálója köt gúzsba. A segodnya.ua ukrán internetes magazin az ukrajnai korrupcióról szóló sorozatában ezúttal az egészségügyben tapasztalható visszaéléseket tekintette át.

A korrupció teljes mértékben áthatja az ukrán egészségügyet, a nővérektől kezdve a minisztériumokig. Minél nagyobb a hivatal, annál nagyobb a csúszópénzek nagysága. Míg az egyszerű körzeti orvosok rendelőiben néhány száz hrivnyás (1 hrivnya = 25 forint) megvesztegetésekkel találkozhatunk, addig a minisztériumokban már százezer dolláros nagyságrendű kenőpénzek mozognak.

A korrupció feltárását nehezíti, hogy erről a kérdésről nyíltan alig lehet beszélni, a nyilatkozók túlnyomó többsége félve az esetleges következményektől nem vállalta nevét.

A korrupció már a gyógyszerek felírásánál kezdődik. Az orvosok, ha meghatározott patikába küldik a pácienseket, a felírt gyógyszerek árának 5-20 %-át kapják vissza. Ez mintegy havi 300-400 hrivnya pluszbevételt jelent egy orvosnak. Ezen kívül az orvosok arra igyekeznek rávenni a betegeket, hogy különböző gyógyhatású készítményeket vegyenek – ebből ugyanis szintén meghatározott százalékot kapnak a gyógyszertáraktól. A gyógyszertárakban egyébként bármit be lehet szerezni annak ellenére, hogy bizonyos orvosságok csak vényre kaphatóak. Az ukrán gyógyszertárakban lényegében bárki vásárolhat narkotikus hatású készítményeket is, amelyek aztán az ukrajnai narkópiacon bukkannak fel.

Az orvosok igazolásokat is adnak a munkahelyek számára: ha például egy munkavállaló pihenni akar egy hétig, 150-300 hrivnyáért kaphat orvosi igazolást.

Ha valaki nem akar katona lenni, megvásárolhatja a felmentésre jogosító tanúsítványt, igaz ennek ára igen borsos (néhány száz dollártól ezer dolláros nagyságrendig). A terhességi igazolás ára 300-500 dollár körül mozog, de rokkantigazolást is lehet vásárolni, ennek árfolyama régióktól függően néhány száztól néhány ezer dollárig terjed.

Ukrajnában általában csak a sürgős műtéteket végzik ingyen, de ebben az esetben is ajánlatot kaphatnak a beteg hozzátarozói, hogy anyagi hozzájárulás esetében „jó műtőorvost és külön figyelmet” biztosítanak a beteg számára, vagy a műtét után közlik, hogy mennyit kell még fizetni. Egy kijevi klinika orvosa szerint az előre tervezett műtétek esetén boríték nélkül semmi nem működik. Egy egyszerű műtét esetében az ár minimálisan 600 dollár, amit a műtősbrigád között osztanak szét.

A kórházakban fekvő betegeknek fizetni kell az intézményekben található betegkasszáknál, általában a főorvosok szabják meg a tarifát, ami  200-600 hrivnya között ingadozik. Ha valaki kevesebbet fizet, akkor az ellátás is ezt fogja tükrözni. A betegkasszák célja hivatalosan az új orvosi eszközök beszerzése, a valóságban azonban pénzlenyúló helyként funkcionálnak (amellett, hogy a kórházi beteg még külön is fizet az orvos zsebébe, itt a tarifa 100 dollárnál kezdődik).

Már nem az orvosi, hanem a hivatali korrupció hatáskörébe tartozik, amikor valamely állami szervezet – a piaci árnál drágábban – egészségügyi eszközöket rendel, amelyekre alkalmasint nincs is égető szükség, viszont a megrendelés után bizonyos százalékot visszaosztanak a cégtől az ügyletet kieszközlő hivatalnoknak. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 2008-ban például 130 millió hrivnya értékben vásároltak olyan egészségügyi eszközöket, amelyeket egyáltalán nem használtak, ami annak elismerését jelenti, hogy a korrupciós mechanizmus valósággal lerabolja az ukrán egészségügyet. Nem hivatalos adatok szerint az egészségügyre kiutalt összegekből a korrupció miatt minden harmadik hrivnya a bürokraták zsebében landol.

A korrupció olyan mély gyökereket eresztett az ukrajnai egészségügyben, hogy már-már maffiaszerű a működése. Tavaly például két ungvári egészségügyi alkalmazott azt vallotta, főnökük havi 20 ezer dollár „behajtására” kötelezte őket a betegektől. A főorvos a szülészektől havi 500-1000 dollár fejpénzt szedett, elbocsátással fenyegetve őket.

Úgy tűnik, az ungvári eset nem kivétel, inkább szokványosnak mondható. Egy kijevi sztomatológus például azt közölte, ő havi 2000 hrivnyát fizet főnökének – ha ezt nem tenné, egyszerűen elbocsátanák. A korrupciós mechanizmus vertikális rendszerként működik Ukrajnában: Kirill Kulikov Rada-képviselő tudomása szerint a kijevi kórházak vezetői a minisztériumba járnak azokkal a bőröndökkel, amelyekben a betegektől elszedett pénzek vannak, azaz a korrupció fő oka nem a betegek hálaborítékjaiban, hanem a maffiaszerűen működő állami korrupciós mechanizmusban keresendő.

Az, hogy ilyen kiterjedt a korrupció az ukrán egészségügyben, a dolgozók rendkívül alacsony fizetésével is magyarázható: egy ukrán egészségügyi dolgozó keresete átlagosan – és hivatalosan - mindössze havi 1200-1500 hrivnya.

 

(segodnya.ua)

 

Cimkék: ukrán egészségügy
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat