OROSZVILAG.HU


Békemenet Kijevben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-01-18 22:52:14  |  
Oroszvilag.hu

Békemenet Kijevben 

Közben az ukrán hadsereg Donyecket és Gorlovkát lövi 

 Békemenet Kijevben 

Ma Kijevben és Ukrajna más városaiban is békemeneteket tartottak a volnovahai áldozatok emlékére (kedden a Donyeck megyei Volnovahában kilőttek egy kisbuszt, 11 ember meghalt). Kijevben mintegy húszezer ember vonult fel, a demonstrálók – köztük Petro Porosenko elnök - „Én vagyok Volnovaha” táblákat tartottak. Porosenko ígéretet tett arra, hogy a Donbassz Ukrajna része marad és a területen „újjászületik az ukránság.”

Ma az ukrán hadsereg támadást indított a frontvonal teljes szakaszán. Az ukrán hadsereg Donyeck és Gorlovka városokat lőtte, utóbbit bombázta is. Donyeckban estére megszűnt az áramszolgáltatás, a városban ma öt civil vesztette életét.

A szeparatisták közlésük szerint az ukrán hadsereg négy rohamát verték vissza a donyecki repülőtérnél.

Ukrán katonai közlések szerint gondok vannak a mobilizációval Nyugat-Ukrajnában, Ternopol és Rovno megyékben. Sok fiatal fél a behívótól és elszöknek. 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint értelmetlen megrendezni az asztanai, január 21-re tervezett külügyminiszteri szintű tanácskozást Ukrajnáról (eredetileg Németország, Franciaország, Ukrajna, Oroszország részvételével). Klimkin szerint Oroszország felrúgta a minszki békemegállapodást.

Moszkva aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet romlása miatt. A Kreml szerint Porosenko ukrán elnök elutasította Vlagyimir Putyin békeajánlatát.

Alekszej Puskov, a Duma külügyi bizottságának elnöke szerint Kijev az Európa Tanács január 19-i üléséhez igazítva kezdett támadást. A cél Európa bevonása az Oroszország elleni új hidegháborúba.  

 

 

(Echo Moszkvi, Moszkovszkij Komszomolec, podrobnosti.ua) 

Cimkék: békemenet, Kijev, Gorlovka, Donyeck, Porosenko, Ukrajna, Európa,
Országok: Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat