OROSZVILAG.HU


Puccskísérlet Tadzsikisztánban? 

  |  2015-09-07 19:06:36  |  
Oroszvilag.hu

Puccskísérlet Tadzsikisztánban? 

Fegyveres rajtaütés

 Puccskísérlet Tadzsikisztánban? 

A múlt hét végén a tadzsikisztáni Vahdat városában fegyveresek támadást intéztek a Belügyminisztérium épülete ellen. A rajtaütés következtében kilenc belügyi fegyveres életét vesztette. A támadókat a volt tadzsik hadügyminiszterhelyettes, Abduhalim Nazarzoda generális vezette. Tizenhárom támadót megöltek, Nazarzodának nyoma veszett.

A támadás után mintegy harminc embert vettek őrizetbe a tadzsik hatóságok, főleg katonatiszteket. Dusanbe puccskísérletként értékeli a történteket. Emomali Rahmon tadzsik elnök szerint a támadók az „Iszlám Állam” terrorszervezethez tartoztak.

Nazarzoda fegyveresei a Vahdat környéki hegyekben rejtőztek el, a tadzsik különleges alakulatok hajtóvadászatot indítottak ellenük. Egy Nazarzoda érdekkörébe tartozó sütödében nagy mennyiségű fegyvert találtak. Nazarzoda már az 1990-es évek elején is iszlamista nézeteiről volt ismert, részt vett a tadzsikisztáni polgárháborúban az iszlamisták oldalán, majd az 1997-es békemegállapodást követően az „ellenzéki kvóta” keretében kaphatott pozíciókat Tadzsikisztánban.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

 

Cimkék: Nazarzoda, Vahdat, Tadzsikisztán
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat