OROSZVILAG.HU


Ukrajna: keserű kijózanodás

  |  2015-09-15 17:15:36  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna: keserű kijózanodás

Romló életkörülmények, fogyatkozó türelem

 Ukrajna: keserű kijózanodás

Egy hónappal az önkormányzati választások előtt 12 millió ukrán kap plusz pénzügyi juttatást az elfogadott nyugdíj- és fizetésemelésnek köszönhetően. Kérdés, ez az intézkedés csillapítja-e a növekvő elégedetlenséget?

A Demokratikus Kezdeményezések alapítvány által végzett felmérés szerint az ukrajnaiak kétharmada (65 %) a rendszerszintű korrupció legyőzését várja a hatalomtól; utána a rendőrség és bíróság reformját (58 %); a szociális rendszer (40 %) és az egészségügy átalakítását (35 %). Ennél kevesebben vannak (31 %), akik haderőreformot sürgetnek, vagy az ország decentralizációját (17 %) várják.

Az ukrajnaiak majd fele (48 %) szerint Viktor Janukovics távozása óta nem történtek valódi reformok Ukrajnában. 37 % szerint Petro Porosenko a reformok előmozdításán fáradozik - 39 % ezzel nem ért egyet. 

Az ukrajnaiak 96 %-át érintették a gazdasági nehézségek. A megkérdezettek háromnegyedét érzékenyen érintették a rezsiköltségek megnövekedett díjai. Ugyanennyieknek gondja van a ruházat vásárlásával. Az ukrajnaiak kétharmada ma kevesebb élelmiszert vásárol, mint a hatalomváltás előtt. 

Mi az oka a nehézségeknek?

Az ukrajnaiak 72 %-a szerint a korrupt hatalmi rendszer, 54 % szerint az oligarchikus gazdaság, 47 % szerint a vezetés felkészületlensége okozza a problémákat, és csak 30 % szerint a kelet-ukrajnai háború. 12 % okolja Oroszországot a kialakult helyzet miatt.

Még egy évvel ezelőtt az ukrajnaiak többsége úgy nyilatkozott, kész elviselni a nehézségeket a reformok sikere érdekében, ma már csak 36 % hajlandó erre. Az ukrajnaiak 28 %-a képes még egy nehéz évet elviselni, harmaduk viszont már most képtelen megélni.

A mostani járulékmelés következtében 200-500 hrivnyával (10-25 dollárral) nő a nyugdíjak, ösztöndíjak, fizetések mértéke. Ezt viszont azonnal elviszi a szeptemnertől életbe lépő 23 %-os elektromos áramdíj emelés, s ebben a szezonban a fűtési díj is 70 %-kal nő a tavalyihoz képest.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Ukrajnaiak, reformok, Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat